Calendarele 2020 disponibile în magazinele bisericești și pangare

Noile Calendare Ortodoxe 2020 editate de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română au fost puse în vânzare.

Calendarul Creștin-Ortodox 2020 este disponibil în mai multe forme de prezentare în pangarele bisericilor și în magazinele Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Noutăți și diferențe

În cuprinsul Calendarului 2020 este trecut la data de 17 septembrie cel mai nou sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail.

Fiind an bisect, sărbătoarea Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea va fi mutată de pe 28 pe 29 februarie.

Paștele va fi serbat în 2020 pe data de 19 aprilie.

Icoana Maicii Domnului

Calendarul este ilustrat cu icoana Maicii Domnului de pe Catapeteasma Catedralei Patriarhale (icoană în email realizată de Otilia Oteleșanu).

Icoana este reprezentativă pentru Anul Omagial al Pastorației părinților și copiilor, Fecioara Maria fiind „ocrotitoarea familiei și a părinților care nasc copii, a copiilor, a mamelor, dar și a fecioarelor”.

Anul 2020 va fi proclamat drept „An omagial al pastorației părinților și copiilor” și „An comemorativ al filantropilor ortodocși români” în Patriarhia Română.

Anul 2020 în Patriarhia Română

„Cele două teme, omagială și comemorativă, evidențiază două coordonate cu o importanță majoră în viața și activitatea bisericească”, precizează Patriarhul Daniel în Cuvântul înainte.

Preafericirea Sa subliniază locul central al familiei în învățătura creștină drept „cadrul intim cel mai de preț pentru cultivarea iubirii conjugale, părintești, filiale și frățești”.

Patriarhul adresează și unele îndemnuri cu acest prilej:

„Cunoscând provocările actuale la adresa familiei creștine, preoții ortodocși sunt îndemnați să încurajeze și să susțină familiile care duc o viață creștină autentică, să sprijine material și spiritual familiile numeroase, pe cele monoparentale sau aflate în situații dificile, să încurajeze enoriașii să contribuie la sprijinirea familiilor sărace, precum și la educația religios-morală a copiilor din comunitate”.

Referitor la declararea Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români, Patriarhul spune că are ca scop „identificarea și promovarea exemplului celor care, de-a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, precum și evidențierea rolului filantropiei creștine ca o coordonată principală a activității culturale și sociale a Bisericii”.


Calendarul Creștin-Ortodox 2020 poate fi comandat online de pe site-ul Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente