#CaleaPostului: Nu te teme!

Nu au înțeles nici ucenicii Lui la început, dar epoca fricii se încheia odată cu venirea Celui mai smerit și Celui mai puternic Împărat.

„Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe mânzul asinei” (Ioan 12:15).

I-a ridicat pe slăbănog și lunatic, a deschis ochii orbului, l-a înviat pe Lazăr aducând curaj, bucurie și pace. A spulberat toate supărările și a dat poruncă de iubire. Acum intră senin în Ierusalim pe mânzul asinei, în fața celor ce plănuiesc să-l omoare.

A luat trup și a arătat ca Om cum iubirea smerită anulează una dintre cele mai mari temeri ale omului: frica de moarte.

Cei ce I-au urmat, creștinii, au înțeles că cea mai mare teamă este de fapt frica de a fi departe de Dumnezeu. Mucenicii nu s-au temut de moarte, ci s-au temut să se dezică de Izvorul iubirii, de Atotputernicul Dumnezeu care a primit răstignire pentru om.

Fiul lui Dumnezeu fiind, s-a născut în iesle, a fost dat afară din Templu, a fost răstignit de cei pe care a venit să-i mântuiască. Mai mult, repetă această jertfă și la fiecare Liturghie ne oferă Trupul și Sângele Său. Logica este cu mult mai prejos de toate faptele dragostei, iar frica nu mai are loc în această discuție.

Urmarea Lui înseamnă iubire curajoasă, dar smerită, jertfelnică și discretă, senină și asumată, fără regrete, fără calcule, fără sfârșit.

Urmează cea mai profundă perioadă liturgică. Să nu o alterăm prin lipsă de iubire! Creatorul primește batjocura creaturii și moare pentru a o ridica împreună cu El din moarte.

Să umplem toate lipsurile cu dragostea lui Hristos. Hristos înviat este la capătul necazurilor și temerilor noastre.

Să păstrăm dragostea, pacea, bucuria pe care ni le-a lăsat cu prețul Sângelui Său!

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…