Calea Sfinților, bucurie pentru pelerini

În fiecare an, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pe străzile din apropierea Catedralei patriarhale se desfășoară procesiunea Calea Sfinților, în care numerosul alai de cler și credincioși vestește cetății Bucureștilor, prin cântări bisericești și răsunetul bătăilor de clopot și toacă, că a început sărbătoarea ocrotitorului ei.

Anul acesta, în procesiune au fost purtate, alături de moaștele sfântului ocrotitor al Catedralei patriarhale, icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena cu părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei Împărătese Elena și icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin, aduse din Grecia pentru binecuvântarea poporului român, precum și moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie, ce se păstrează la mănăstirea ilfoveană Căldărușani, duupă cum informează „Ziarul Lumina”.

Ieri, aproape de orele amiezii, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, au fost scoase din Catedrala patriarhală și purtate în procesiune pe Bulevardul Regina Maria până la poalele Colinei Patriarhiei de către alaiul condus de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și format din preoții din protoieriile I și II Capitală și din Protoieria Ilfov Nord, monahi și monahii de la mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor, elevele Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Muceniță Filofteia”- Pasărea și pelerini purtând în mâini fire parfumate de dumitrițe, crizanteme și busuioc și intonând cântări închinate Sfântului Cuvios Dimitrie împreună cu membrii Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale.

În același timp, de la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou (paraclis patriarhal) au fost aduse în procesiune moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în cadrul armatei Sfântului Constantin cel Mare. Racla cu o părticică din sfintele moaște a fost adusă în București de la Mănăstirea Căldărușani, cu ocazia hramului Catedralei patriarhale. Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, însoțit de preoții din cadrul protopopiatelor III Capitală și Ilfov Sud și de preoții de caritate din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București. Cele două procesiuni s-au întâlnit la poalele Colinei Bucuriei, la Crucea brâncovenească. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul au întâmpinat delegația venită din Grecia cu icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena purtătoare a părticelelor din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei Împărătese Elena și cu icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse de Înaltpreasfințitul Dionisie, Mitropolitul Corintului.

În sunetul cântărilor bisericești, procesiunea Calea Sfinților a continuat până la noul podium din curtea Catedralei patriarhale, inaugurat și sfințit ieri de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii. Aici, Întâistătătorul Bisericii noastre a întâmpinat icoanele Sfinților Împărați Constantin și Elena și racla cu părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie, după care au fost săvârșite o slujbă specială pentru primirea sfintelor odoare și un Polihroniu.

Cu acest prilej, Patriarhul României a rostit un cuvânt de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Mitropolit Dionisie și de binecuvântare pentru pelerini. De asemenea, IPS Mitropolit Dionisie a rostit un cuvânt de mulțumire pentru primirea călduroasă și pentru invitația de a participa la evenimentele închinate sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, și în special Preafericitului Părinte Ieronim II, Arhiepiscop al Atenei și al întregii Grecii, pentru binecuvântarea adusă în țara noastră prin venirea acestor odoare sfinte. „Lucrarea pe care o săvârșește IPS Mitropolit Dionisie este o lucrare de speranță și de unitate, de comuniune frățească și de mărtusirire a Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos într-o lume din ce în ce mai secularizată și mai tulburată. Rolul Bisericii este acela de a arăta că sfinții lui Dumnezeu aduc pace în suflet, bucurie și comuniune între oameni. Duhurile demonice dezbină pe oameni, dar sfinții îi adună pe oameni în iubirea Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul României.

După binecuvântarea pelerinilor prezenți pe Colina Bucuriei, icoanele Sfinților Împărați Constantin și Elena din Grecia și moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie de la Mănăstirea Căldărușani au fost așezate spre închinare în baldachinul din vecinătatea Catedralei patriarhale, alături de racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Sfintele odoare din Grecia întâmpinate cu rugăciune la Aeroportul Otopeni

Delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de IPS Dionisie, Mitropolit de Corint, care a adus spre închinare credincioșilor români icoana făcătoare de minuni a Sfinților Împărați Constantin și Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei Elena, precum și icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, a fost întâmpinată, ieri, 24 octombrie, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Ierarhul și slujitorii greci au fost întâmpinați de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, din care au făcut parte PS Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, preoți și diaconi. În Salonul oficial al Aeroportului Otopeni a fost săvârșită o slujbă specială pentru întâmpinarea sfintelor odoare, încheiată cu un Polihroniu. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă din București.

Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de IPS Mitropolit onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Înaltpreasfinția Sa a arătat că prezența delegației Bisericii Ortodoxe a Greciei în țara noastră „sporește sărbătoarea de la București din aceste zile când noi prăznuim pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Încă o dată noi ne convingem că sfinții poartă în sine o energie extraordinară pentru promovarea comuniunii și dragostei frățești, în cazul nostru între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Greciei, între poporul român și poporul grec”. În cuvântul de răspuns, IPS Dionisie, Mitropolitul de Corint, a transmis mulțumiri Patriarhului României și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru invitația de a participa la aceste manifestări religioase și culturale. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre sfintele icoane pe care le-a adus spre închinare credincioșilor români, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei și a Întâistătătorului acesteia, Preafericitul Părinte Arhiepiscop Ieronim. „Ne găsim aici pentru a prăznui împreună și nădăjduim ca toți să avem parte de binecuvântarea lui Dumnezeu și de ocrotirea Sfintei Cruci”, a încheiat IPS Mitropolit Dionisie de Corint.

Comentarii Facebook


Știri recente