Buzăul își sărbătorește ocrotitorul spiritual

Municipiul Buzău îl prăznuiește astăzi, 12 aprilie, pe ocrotitorului său spiritual, Sfântul Mucenic Sava. În perioada 9-22 aprilie, orașul se află în sărbătoare, denumită generic Zilele Buzăului. În inima așezării se înalță Catedrala municipală ‘Sfântul Sava’, dar și fundația cu același nume, condusă de parohul bisericii amintite, pr. prof. dr. Mihail Milea.

În această perioadă, buzoienii participă la activitățile culturale ‘Zilele Buzăului’, manifestări dedicate Sfântului Mucenic Sava. Ieri,11 aprilie, la Biserica ‘Sf. Sava’ a avut loc slujba de priveghere, la care au luat parte numeroși preoți și credincioși, iar astăzi, cu ocazia hramului, se va oficia Slujba arhierească, la care va participa un sobor de preoți și protopopi, în frunte cu Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, informează Ziarul Lumina. Cu acest prilej, Catedrala municipală și Primăria Buzău vor oferi o masă gratuită, la care sunt așteptate peste 1000 de persoane.

Înaltpreasfințitul Epifanie, omul anului la Buzău

Ca de fiecare dată, cu ocazia Zilelor Buzăului, municipalitatea va acorda titlurile de cetățean de onoare și omul anului 2009. Distincția de cetățean de onoare îi va fi înmânată Înaltpreasfințitul Epifanie Norocel, la 21 aprilie, pentru rolul preoțimii buzoiene în lucrarea pastoral-misionară, în viața publică, în cultura și spiritualitatea ortodoxă românească, dar și pentru realizările din ultima vreme. A doua personalitate care va primi această distincție este sociologul Gheorghe Petcu, ca urmare a publicării monografiilor, albumelor și scrierilor despre personalitățile ce s-au născut sau au locuit o perioadă de timp pe aceste meleaguri. Gheorghe Petcu a publicat patru lucrări sociologice despre plaiurile Buzăului. De asemenea, titlul de omul anului 2009 îi va fi acordat tot Înaltpreasfințitul Epifanie Norocel. La 22 aprilie vor avea loc comunicări științifice despre spiritualitatea buzoiană.

‘Mireasa orașului’

Piatra de temelie a Catedralei municipale ‘Sfântul Sava’ a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Epifanie, la 8 decembrie 1991, dar lucrările propriu-zise au început în 1992. Catedrala reprezintă o carte de vizită atât a municipiului, cât și a județului Buzău, prin frumusețea și maiestuozitatea sa. În ultimii ani, primăria orașului s-a implicat material destul de mult în terminarea lucrărilor bisericii, astfel încât, în momentul de față, Catedrala municipală ‘Sf. Sava’ se află în faza finală a pregătirilor pentru pictură. I se mai spune și ‘Mireasa orașului’. În cadrul bisericii slujesc părintele prof. dr. Mihail Milea și părintele prof. dr. Aurelian Damian. La demisolul catedralei se află Bisericuța copiilor, care are hramul Sfântul Stelian, ocrotitorul tuturor copiilor din lume, denumirea Bisericuța copiilor fiind unică în Europa. Catedrala are două etaje și este foarte spațioasă, având capacitatea de a găzdui 2000 de persoane. Biserica se distinge și printr-o cruce electrificată, care luminează foarte frumos pe timpul nopții. Credincioșii buzoieni au parte zilnic de slujbe, ca la mănăstire, atât dimineața, cât și seara.

‘Succesul stă în munca în echipă’

Exact de ziua Sfântului Sava, la 12 aprilie 1993, părintele Mihail Milea a pus bazele Fundației ‘Sfântul Sava’, care funcționează în cadrul Catedralei municipale al cărei paroh este. Inspirat de modelul așezămintelor filantropice ale Sfântului Vasile, numite ulterior ‘Vasiliada’, părintele Milea și-a numit proiectele ‘Savaliada’. Activitățile fundației merg în trei direcții: socială, culturală și misionară. Din punct de vedere social, fundația are o cantină pentru oamenii nevoiași, un centru pentru victimele violenței în familie, două cămine pentru batrâni, unul în localitatea Câmpeni, altul la Pietroasele, două campusuri pentru copii, care funcționează pe perioada vacanței, în comuna Maliuc, județul Tulcea, respectiv localitatea Bisoca, județul Buzău. Sub aspect cultural, în cadrul fundației există un cor de copii, două școli de arte și meserii, un institut de științe creaționiste, un muzeu, o bibliotecă de carte religioasă, dar și Cenaclul literar ‘Grigore Vieru’ și Tabăra de pictură și sculptură ‘Nicolae Steinhardt’. Aspectul misionar este reprezentat de acțiunile filantropice. Personalul fundației este reprezentat în mare parte de voluntari, oameni care au legături strânse cu Biserica Ortodoxă. Fundația a derulat mai multe acțiuni umanitare atât în țară, cât și în străinătate, a mers în Kosovo, în Basarabia, în Serbia și a organizat tabere internaționale cu tineri din Europa. ‘Fundația Sfântul Sava are marele merit de a promova cultul Sfântului Sava, de a-l face cunoscut în țară și peste hotare pe acest mare mucenic. Succesul realizărilor fundației stă în credința vie în Dumnezeu, în dăruirea de sine pentru ajutorarea celorlalți, în munca în echipă, deoarece niciodată nu poți face un proiect social de unul singur, ci în legătura strânsă cu Biserica’, ne-a spus părintele Milea.

Tânărul care a sfințit râul Mousaoios

Sfântul Mucenic Sava s-a născut pe la anul 334 într-un sat din zona Buzăului, nu departe de râul Mousaios (Buzăul de astăzi). El este unul dintre primii martiri creștini care au trăit și au pătimit pe aceste meleaguri. În vechile calendare bisericești i se spune ‘Gotul’, nu pentru că era got de neam, ci pentru că a trăit în ținuturile din sud-estul României de astăzi, unde în veacul al IV-lea stăpâneau goții. Încă din copilărie, sfântul s-a arătat râvnitor în credința creștină, asta și datorită faptului că părinții săi erau creștini. El era un om drept, blând, smerit, cucernic, gata spre ascultare, care și-a dedicat întreaga viață lui Dumnezeu. Pentru că nu a vrut să se lepede de religia creștină, Sfântul Sava a sfârșit înecat în apele Buzăului, după ce înainte fusese supus la o serie de persecuții, de către goții păgâni. Părintele Mihail Milea a publicat o carte, intitulată ‘Sansala, un preot înțelept’, în care relatează viața Sfântului Sava și a duhovnicului său, preotul Sansala. De altfel, visul părintelui este acela de găsi moaștele Mucenicului și de a le aduce la Buzău, unde le este și locul.

Comentarii Facebook


Știri recente