Buzău: Credincioşii s-au rugat sâmbătă împreună cu ierarhul lor, la Catedrala voievodală

La sărbătoarea Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, sâmbătă, 7 ianuarie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala voievodală Adormirea Maicii Domnului din Buzău. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoți și diaconi de la vechea catedrală, precum și doi preoți recent hirotoniți, aflați în practică liturgică la acest locaș de cult.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei și de psalții Catedralei voievodale.

În cuvântul rostit, adresat credincioșilor prezenți la slujbă ierarhul a spus că Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului este un exemplu de ascet și monah, dar și de mare predicator.

Esența predicii Sfântului Ioan Botezătorul era concentrată în cuvintele: «Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor» (Matei 3, 2). Prin acest îndemn, el dorea să-i conștientizeze pe oameni de necesitatea unei schimbări lăuntrice autentice, în sensul de a se strădui să fie mai buni la inimă, drepți și cinstiți, făcând ceea ce este corect în viață. Vameșilor le spunea: «Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit» (Luca 3, 13), știindu-se că aceștia erau, în general, oameni corupți, care-și nedreptățeau semenii, prin încasarea unor impozite mai mari decât se cuvenea. Așadar, predica Sfântului Ioan Botezătorul a avut un profund caracter social și moral. Pe cât de curat și smerit era cu sufletul, pe atât de necruțător era cu păcatul și cu cei care stăruiau, cu bună știință, în păcat. Tocmai de aceea, oamenii îl admirau și-l ascultau, știindu-l ferm și neînfricat, mai ales când era vorba de apărarea și promovarea valorilor morale fundamentale, specifice credinței lor religioase. Dovada o constituie faptul că nu s-a sfiit să-l mustre, public, pe însuși regele Irod Antipa care trăia în incest cu soția fratelui său Filip, dând, astfel, un exemplu negativ supușilor din regat, a afirmat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat și un parastas pentru Arhiepiscopul Epifanie Norocel care a trecut la cele veșnice în data de 7 ianuarie 2013.

Comentarii Facebook


Știri recente