Bursele Academiei Române: Cel mai bun computer din lume este creierul omenesc, spune acad. Ioan-Aurel Pop

Deocamdată, cel mai bun computer din lume rămâne creierul omenesc, iar bursele acordate tinerilor studioși sunt un prilej de ridicare a intelectualității românești, le-a spus acad. Ioan-Aurel Pop celor 21 de elevi și studenți care vor primi o bursă de merit de la Academia Română.

„Aș vrea ca dumneavoastră să vă bucurați de aceste burse și să înțelegeți că secretul viețuirii în această lume e cultura generală și specializarea”, le-a spus marți acad. Ioan-Aurel Pop bursierilor Academiei Române.

„Educația rămâne fundamentală, chiar dacă unii vă spun azi că nu mai are rost educația, deoarece persoane fără educație ajung să ne conducă sau ajung să facă avere extraordinară. În ciuda acestui lucru, școală rămâne fundamentală, câtă vreme vrem să rămânem oameni. Dacă vrem să ne pierdem esența umană, atunci putem merge pe căi abătute.”

Reprezentanții Academiei Române și bursierii au semnat actele necesare în cadrul unei ceremonii organizate la sediul instituției.

„Sper să vă ajute. Atât cât sunt ele. Mici. Nu vă acoperă toate cheltuielile, Doamne ferește, dar vă dau un sâmbure de avânt și un grăunte de speranță, ceea ce e foarte important”, le-a mai spus bursierilor Președintele Academiei Române.

„Și Academia Română vă îndeamnă ca prin ele să învățați valori și virtuți și să căpătați încredere în forța cunoașterii umane. Pentru că, deocamdată, cel mai bun computer de pe lumea asta e creierul omenesc.”

„Și, dacă nu-l folosim, se părăginește. Trebuie să-l folosim în fiecare clipă și să arătăm că inteligența artificială e produsul minții noastre. Mă bucur că sunteți aici și nădăjduiesc că în viitor unii veți veni aici ca membri ai Academiei Române. Felicitări!”, a încheiat Ioan-Aurel Pop.

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a anunțat că la nivelul Biroului Prezidiului Academiei este luată decizia de a crea un centru special pentru susținerea tinerilor talentați.

„Este o clădire special amenajată, în perspectiva anului următor, pentru toți acei tineri care au potențial cognitiv deosebit, astfel încât acești copii să fie ajutați să progreseze în procesul de cunoaștere și să devină – așa cum spunea și domnul președinte – în perspectivă, viitori oameni de știință, care să stea în băncile pe care le ocupați acum ca tineri elevi”, a precizat Dumitrache.

Evenimentul s-a desfășurat în Aula Academiei Române, în prezența membrilor comisiei de evaluare a candidaților.

21 de elevi și studenți performanți care provin din medii defavorizate sau din familii cu situații critice au semnat marți documentele de primire a bursei de merit din partea Academiei Române pentru anul școlar 2023 – 2024.

Reprezentanții Academiei Române și beneficiarii lor au semnat marți, 5 septembrie 2023, documentele de acordare a burselor Academiei pentru anul 2023-2024. Foto: Academia Română

În cuantum de 1.000 de lei pe lună, bursele sunt acordate pe parcursul anului școlar 2023-2024, în perioada septembrie – iunie.

Nouă elevi și studenți, care și-au menținut consecvent performanțele școlare, primesc bursă de merit pentru al doilea an, fiind câștigătorii selecției din anul 2022.

Ceilalți 12 elevi obțin bursă de merit pentru primul an din partea Academiei Române și, în mod excepțional, din partea a doi membri ai comisiei de evaluare, academicianul Marius Andruh și prof. univ. Mihai Ducea.

Academia Română derulează, anual, din 2019, un program mai amplu, intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii”, prin care urmărește sprijinirea și promovarea tinerelor talente din școli și universități, vizând pregătirea viitorilor intelectuali de elită ai țării.


Lista bursierilor din acest an se găsește aici.

Foto credit: Facebook / Academia Română

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente