Bunul Dumnezeu întărește pe cel nevoitor: Mitropolitul Irineu ne-o pune înainte pe Sf. Tatiana ca model

„Împărații persecutori au pornit prigoană mare împotriva celor care mărturiseau pe Hristos, însă cei care au urmat pe Domnul s-au întărit în credință și iubire și L-au mărturisit înaintea oamenilor”, a spus Mitropolitul Olteniei vineri, când a oficiat liturghia de sărbătoarea Sf. Tatiana, diaconița, al cărei cap se află la Catedrala Mitropolitană din Craiova.

„Sfânta Tatiana s-a arătat mai tare decât chinuitorii ei și a răbdat cu multă dârzenie, cu multă credință. Domnul a fost prezent în viața ei și i-a ridicat suferința aceasta pentru ca să poată răbda până la sfârșit”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„În schimbul muncilor și al suferințelor, Domnul i-a dat iubirea Sa. Această iubire i-a anulat toată durerea și suferința. În această dragoste și iubire, Sfânta Tatiana a îndurat muncile pe care i le pregătiseră acei chinuitori.”

„În această stare, îngerii au încununat-o pe sfânta fecioară și au stat permanent în slujba ei, pentru că bunul Dumnezeu întărește pe cel nevoitor, așa cum ne întărește și pe noi dacă avem voință să săvârșim faptele bune. Așadar, Sf. Tatiana este plină de puterea Sfântului Duh”, a continuat părintele mitropolit.

„Sf. Tatiana este modelul nostru, pentru tineri, pentru adolescenți, pentru bătrâni, pentru profesori și studenți. De aceea, cinstim pe Sf. Tatiana, ocrotitoarea și ajutătoarea noastră.”

„Rugăm pe bunul Dumnezeu să vă răsplătească osteneala de a fi la biserică astăzi, împreună cu noi, și felicităm pe toți cei care poartă numele sfintei Tatiana. Rugăm pe mucenița Domnului să le răsplătească tuturor și să le dăruiască pace, bucurie și mult folos sufletesc”, a încheiat Mitropolitul Olteniei.

Programul liturgic de sărbătoarea Sfintei Tatiana a început joi seară la Catedrala din Craiova, când, după slujba Vecerniei unită cu Litia, racla cu capul sfintei a fost purtată în procesiune.

Moaștele sfintei au ajuns la Craiova, alături de cele ale Sf. Nifon și ale Sf. Serghie și Vah, în 1949, când Biserica „Sf. Dumitru” din Craiova a fost ridicată la rangul de Catedrală Mitropolitană.

Ordinul diaconițelor în Biserica Primară

Diaconițele reprezentau un ordin clerical din Biserica Primară, care ajuta la administrarea unor Sfinte Taine – mai precis, Mirungerea care se făcea la Botez, deoarece se considera nepotrivit ca un bărbat (preot) să atingă direct o femeie adultă. Diaconițele mai aveau rol și în catehizarea fetelor și femeilor.

Sfânta Tatiana a fost martirizată la Roma în prima parte a secolului al III-lea, cu aproape un veac înainte de edictul prin care Sf. Împărat Constantin cel Mare a dat libertate de manifestare religioasă creștinilor.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente