Buna Vestire, prăznuită în țară și peste hotare

Data de 25 martie are o conotație specială în orașul dobrogean de pe malurile Dunării, la Tulcea, anul acesta împlinindu-se cinci ani de la întronizarea Preasfințitului Visarion ca întâiul episcop al nou-înființatei episcopii din această parte de țară. Buna Vestire a fost sărbătorită în mai multe orașe, dar și în diaspora, după Sfânta Liturghie organizându-se acțiuni sociale, informează Ziarul Lumina.

Anul acesta, ierarhi, preoți și credincioși au participat la praznicul Bunei Vestiri la Sfânta Liturghie în Paraclisul episcopal din Tulcea. Evenimentele prilejuite de hramul Paraclisului episcopal și de împlinirea a cinci ani de la instalarea primului episcop al Episcopiei Tulcii au debutat sâmbătă seara, când a fost organizată procesiunea cu icoana Mântuitorului „care se curăță singură” adusă de la Mănăstirea Celic Dere. Cu acest prilej, Preasfințitul Episcop Visarion a adus spre închinare și racla cu părticele din moaștele Sfinților Rafail, Irina și Nicolae primite anul trecut în dar de la Mitropolitul Iacovos din insula Lesvos, Grecia. În Biserica „Buna Vestire”, Preasfinția Sa a săvârșit în sobor de preoți și diaconi slujba Vecerniei cu Litia.

A doua zi, 25 martie, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Episcop Visarion au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, slujbă la care au participat preoți din eparhie, cât și mulțime de credincioși. Între invitații care au participat la hram s-au aflat și reprezentanți ai autorităților locale și membri ai comunității elene din Tulcea, care în această zi au serbat Ziua Națională a Greciei.

Felicitându-l pe PS Episcop Visarion la cinci ani de slujire arhierească la Tulcea, IPS Arhiepiscop Casian a spus: „Îmbrățișăm frățește pe Preasfințitul Părinte Visarion al Tulcii în ziua cinstirii întronizării sale ca păstor în cea mai semnificativă parte misionar-pastorală a Bisericii noastre, pe glia martirilor primelor secole care ne amintesc de zorile libertății creștine în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cinstit împreună cu sfânta sa mamă, Elena, în chip special în Biserica noastră la 1.700 de ani de la proclamarea Edictului de libertate a creștinilor la Milan. Să-l ajute Mântuitorul, Arhiereul cel veșnic, pe Preasfințitul Părinte Visa-rion al Tulcii în harnica, dinamica și rodnica sa lucrare liturgică, pastorală și misionară, cu sănătate și bucurii duhovnicești în mijlocul slujitorilor și bunilor creștini tulceni”.

La rândul său, Preasfințitul Visarion a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra sa în cei cinci ani de arhipăstorire, dar și asupra clericilor și credincioșilor. „Deplin conștient de responsabilitatea pe care o avem ca arhipăstor și urmând frumoaselor îndemnuri pe care în urmă cu cinci ani Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ni le-a pus la inimă, vom continua să slujim și să lucrăm împreună cu poporul lui Dumnezeu de la gurile Dunării spre propășirea Sfintei noastre Biserici și spre dăinuirea neamului românesc”, a spus Preasfinția Sa.

Totodată, Preasfinția Sa a mulțumit Arhiepiscopului Casian – împreună slujitor pentru prezență și folosul rugăciunilor rostite, autorităților locale pentru sprijinul nemijlocit în toate demersurile administrative, clericilor, monahilor și credincioșilor tulceni pentru dragostea cu care l-au primit în mijlocul lor.

Hram la Galați, Buzău și Giurgiu

Biserica „Buna Vestire” din municipiul Galați și-a sărbătorit luni hramul. Manifestările pastoral-liturgice și misionare au debutat în seara zilei de 24 martie, prin săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litia și cea a Acatistului Bunei Vestiri. Sfânta Liturghie din ziua praznicului a fost oficiată de un sobor de preoți, în prezența rugătoare a credincioșilor din parohie, dar și din municipiu. La finalul Sfintei Liturghii, prin grija membrilor Consiliului și Comitetului parohial, au fost distribuite peste 400 de pachete cu alimente persoanelor aflate în dificultăți materiale, dar și credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Programul a continuat la Maternitatea „Buna Vestire” din Galați, unde pr. Eugen Buruiană, protopop de Galați, și pr. capelan Octavian Buruiană au săvârșit o slujbă de mulțumire în capela maternității, în prezența cadrelor medicale și a ostenitorilor acestei unități medicale. Programul liturgic s-a încheiat cu slujba Parastasului. La final, preoții slujitori au vizitat mamele aflate în saloanele maternității, oferindu-le flori, daruri de alimente și iconițe.

De sărbătoarea Bunei Vestiri, și Biserica Banu din Buzău și-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori. Înalt Preasfinția Sa a arătat în cuvântul de învățătură că Buna Vestire înseamnă și începutul mântuirii neamului omenesc prin venirea Fiului lui Dumnezeu în lume. „La plinirea vremii, Dumnezeu-Tatăl, din iubire față de toți oamenii, L-a trimis în lume pe Fiul Său Cel iubit ca să-l salveze pe om din robia păcatului și a morții și să-l împace din nou pe omul neascultător, prin ascultarea Lui desăvârșită, cu Dumnezeu. Iar această împăcare și acest început al mântuirii neamului omenesc s-au făcut prin Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos și Maica noastră a tuturor”, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian. Biserica Banu din Buzău, de pe Strada Bistriței, este cunoscută ca făcând parte din cele mai vechi și respectate lăcașuri de rugăciune ale orașului, fiind menționată în documente încă din anul 1571.

În fiecare an, sărbătoarea Bunei Vestiri este un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii Bisericii „Buna Vestire” din Giurgiu. Manifestările religioase dedicate hramului au debutat sâmbătă, 24 martie, cu festivitatea de premiere a olimpicilor județeni la disciplina religie și a celor care au participat la concursul „Mlădițe creștine”, continuând cu slujba Vecerniei Mari unite cu Litia. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine icoanei și părticelelor din moaștele Sfântului Ioan Rusul aduse de la mănăstirea din localitatea Slobozia. Duminică, 25 martie, părintele Emanuel Stuparu, vicar-administrativ al Episcopiei Giurgiului, delegatul Preasfințitului Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și Parastasul în cinstea ctitorilor și a preoților care au slujit în această biserică reprezentativă pentru municipiul Giurgiu. La final, credincioșii au primit în dar pachete și iconițe.

Buna Vestire la Capela românească din Budapesta și la Mirabella Eclano

Comunitatea ortodoxă românească din Budapesta, care este una dintre cele mai dinamice și numeroase comunități ortodoxe din capitala Ungariei, s-a aflat și ea la ceas de sărbătoare, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din soborul care a săvârșit Sfânta Liturghie în Capela românească din Budapesta, alături de PS Episcop Siluan, au mai făcut parte pr. protosinghel David Pop, superiorul Așezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, pr. Marius Maghiaru, protopopul ortodox român al Budapestei, care și-a aniversat cu acest prilej și ziua de naștere, și cei doi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de viețuitoarele Așezământului „Sfântul Ioan Botezătorul”. Mănăstirea „Buna Vestire” din orașul Mirabella Eclano, regiunea Campania, Italia, și-a sărbătorit hramul și în același timp aniversarea a șase ani de la înființare.

Au participat la eveniment credincioșii cei mai apropiați mănăstirii, dar și alți închinători care au reușit să ajungă la sărbătoare în pofida vremii foarte închise și ploioase, vreme ce ne-a amintit de cea de acum șase ani. În afara slujitorilor mănăstirii, au slujit împreună pr. Nicolae Budui de la Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” din localitatea Salerno, protopopul misionar al regiunilor Campania și Molise, pr. Bogdan Filip de la Parohia „Cuvioasa Teodora” din Alexandria, din localitatea Sala Consilina, și pr. Rafael Romano Domnica de la Mănăstirea „Sfinții Cosma și Damian”, Montecorvino Rovella.

Comentarii Facebook


Știri recente