Buna Vestire este o sărbătoare a vieții: PS Varlaam Ploieșteanul explică ce ni se vestește în această zi

„Iubiți credincioși și credincioase, praznicul de astăzi aduce lumii multă bucurie și multă speranță. Hristos S-a făcut om, ca pe noi, oamenii de pe pământ, să ne înalțe la ceruri, să ne facă fii ai lui Dumnezeu după har”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul luni.

„Într-o lume în care mereu suntem asediați de vești proaste, de nenorociri, de catastrofe, de accidente, de morți și așa mai departe, această veste bună este o sărbătoare care ne cheamă să ne umplem inimile de veselie, de speranță că noi nu suntem destinați morții, ci împărăției fără de sfârșit a Celui Care, la cuvintele Preasfintei Sale Maici – «Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău» – a început să Se urzească în preacuratul pântece al Preasfintei Fecioare Maria.”

Atunci când îngerul îi vestește Fecioarei Maria că puterea Celui Preaînalt o va umbri, „este prima oară când în Sfintele Evanghelii este descoperită deslușit Taina Sfintei Treimi”, a explicat episcopul vicar patriarhal.

Sfânta Treime se descoperă acum Fecioarei Maria prin „Tatăl, Care binecuvântează și binevoiește întruparea Fiului”, prin „Duhul Sfânt, Care lucrează această întrupare și zămislire” și prin „Dumnezeu Fiul, Care Se zămislește”.

„Taina cea din veac ascunsă”

Momentul Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos a fost ținut în taină chiar și față de îngeri, pentru a nu fi aflat de diavol, a explicat Preasfinția Sa. Dar Întruparea a fost profețită în Vechiul Testament, când Dumnezeu spune, în Cartea Facerii (3, 15), că din sămânța femeii se va naște cel care îl va zdrobi pe diavol.

Acest pasaj a fost numit de Sf. Părinți ai Bisericii și Protoevanghelie, „pentru că sămânța femeii, la care se referă Dumnezeu Ziditorul încă la începutul creației, imediat după căderea în păcatul neascultării a primilor oameni, este tocmai Mântuitorul Iisus Hristos, Care se naște din Sfânta Fecioară Maria”, a explicat Preasfinția Sa.

„De aceea, în poporul evreu, a nu avea copii era socotit un blestem, pentru că femeile, mamele credeau că, într-o bună zi, una dintre ele Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, neînțelegând taina adâncă a Întrupării pe care, iată, Arhanghelul Gavriil o descoperă unei tinere fecioare în Nazaret, arătând că această naștere se petrece fără participare bărbătească.”

„Cel necuprins cu mintea, mai presus de lume și de univers, Se lasă cuprins în pântecele preacurat al Fecioarei și Se lasă purtat pe brațele maicii Sale, ca să ne arate că El a venit în lume, ca să ne întoarcă și să ne înfieze după har Tatălui ceresc”, a continuat episcopul vicar patriarhal.

„Cel Sfânt Se face om, ca oamenii, pentru a căror mântuire a venit, să le dăruiască sfințenia și să-i cheme la viața veșnică în împărăția Sa, care nu va avea sfârșit.”

„Umbra lui Dumnezeu Tatăl peste Maica Domnului arată lucrarea harului Său, a puterii Sale. De aceea mărturisim în troparul de astăzi că momentul Întrupării, al zămislirii, marchează începutul mântuirii oamenilor, care va continua cu nașterea Mântuitorului, cu viețuirea, cu predicarea Evangheliei, cu moartea, Învierea și Înălțarea Lui la ceruri”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„De aceea, vestea cea bună adusă de Arhanghelul Gavriil Maicii Domnului și care este cea mai bună și cea mai mare vestire făcută vreodată omenirii a fost urmată și de alte bune vestiri”, a continuat ierarhul, referindu-se la Nașterea și Învierea Domnului, ambele vestite și ele de îngeri.

O sărbătoare a vieții

Preasfinția Sa s-a referit și la Marșul pentru viață, organizat anual în preajma Bunei Vestiri, despre care a subliniat că „este o sărbătoare a vieții. De aceea, și organizațiile creștine din țara noastră și din lume, care promovează viața, care susțin viața și o apără din momentul zămislirii, au ales această sărbătoare, să-și arate atașamentul față de acest mare și neprețuit dar al lui Dumnezeu dat omului – viața”.

„Sărbătoarea de astăzi trebuie să ne provoace la reflexie”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.

„Astăzi, când demografia Europei, ca și în țara noastră, se prăbușește, zămislirea oricărui copil este un semn de bucurie, este un dar de la Dumnezeu și o speranță pentru viitor. De aceea, familiile creștine datoare sunt ca să primească cu bucurie aceste daruri ca binecuvântări și prezențe cerești în casa lor și să fugă de gândul uciderii pruncilor nenăscuți.”


Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie luni, la Catedrala Patriarhală din Capitală.

Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente