Colegiul Electoral al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei alege, duminică, un nou patriarh din rândul mitropoliților bulgari. Basilica.ro vă spune cine sunt cei trei candidați.
Noul patriarh al Bulgariei va fi ales dintre următorii mitropoliți:
Mitropolitul Grigorie de Vrața, în prezent locțiitor până la alegerea noului patriarh. Are studii de Teologie la Atena și a fost tuns în monahism în 1996. În 2010 a primit arhieria, iar în 2014 a devenit episcop vicar patriarhal. În martie 2017 a fost ales și întronizat ca Mitropolit de Vrața.
Mitropolitul Gavriil de Lovech a studiat Teologia la Moscova. Și-a depus voturile monahale în 1979, iar în 1986 era ridicat la rangul de arhimandrit de Mitropolitul Filaret de Minsk și Belarus. A fost hirotonit arhiereu în 1998, iar în 2001 a fost ales Mitropolit de Lovech.
Mitropolitul Daniil de Vidin a studiat Teologia la Sofia. A intrat în monahism în 1997. În 2006 a primit rangul de arhimandrit. A primit arhieria în 2008, iar în 2011 a fost transferat ca episcop vicar al eparhiei bulgare de America, Canada și Australia. În 2018 a fost ales Mitropolit de Vidin.
La alegeri va fi prezent Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, care a participat și la înmormântarea Patriarhului Neofit al Bulgariei.
Delegatul Părintelui Patriarh Daniel la alegerea noului patriarh al Bulgariei este Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, mitropolit onorific și exarh patriarhal. Din delegație va face parte Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica.
Preafericitul Părinte Neofit, al treilea Patriarh după restabilirea Patriarhatului Bulgariei, a trecut la cele veșnice în 13 martie 2024, la vârsta de 78 de ani, după 11 ani de slujire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Creștinarea Bulgariei a început în 865, odată cu convertirea Țarului Boris I. Biserica Ortodoxă Bulgară a primit autocefalia în 1945 și a fost proclamată Patriarhie în 1951. În 1953, Mitropolitul Chiril de Sofia a devenit primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Recunoașterea acestui statut din partea Patriarhiei Ecumenice a venit în 1961.
Vezi și:
Foto credit: Patriarhia Bulgariei
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews