Bucurii duhovnicești la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Strâmba-Jiu

Câteva sute de credincioși, veniți din toate zonele Olteniei, au participat în Duminica Pogorârii Sfântului Duh la slujba de resfințire a Bisericii Mânăstirii „Sfânta Treime” din localitate Strâmba – Jiu, județul Gorj. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei și Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, răspunsurile la strană fiind date de către Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, condus de prof. Victor Șapcă. La finalul slujbei religioase toți credincioșii, în frunte cu Mitropolitul Olteniei și Episcopul Severinului și Strehaiei, au plecat genunchii și au rostit rugăciuni speciale pentru această zi, către Sfântul Duh și către Dumnezeu în Treimea Persoanelor Sale.

Momentele de bucurie duhovnicească de la Mânăstirea „Sfânta Treime” – Strâmba Jiu, au încununat ostenelile depuse aici, începând cu anul 2004, pentru restaurarea și renovarea acestui vechi așezământ monahal ce datează de la începutul secolului al XVI-lea. O lucrare complexă ce a pornit de la consolidarea fundației și refacerea acoperișului, până la restaurarea picturii interioare care data din anul 1793.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită în altarul de vară din curtea mânăstirii. După cum ne-a transmis Gheorghe Cioiu, în cuvântul de învățătură, , adresat credincioșilor prezenți, Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că Sfântul Duh, care s-a pogorât la cincizecime peste Sfinții Apostoli și peste întreaga lume, este izvorul vieții noastre. „Pogorârea Sfântului Duh reprezintă arvuna Împărăției Cerurilor, începutul pregătirii pentru viața veșnică, pentru că Duhul Sfânt este izvorul vieții noastre. Mântuitorul Iisus Hristos a vorbit deseori despre Înălțarea Sa la Tatăl Ceresc, de unde va trimite Sfântul Duh peste Apostoli și peste întreaga lume. Sfântul Duh, Paracletul, cel care pe toate le împlinește, vistierul bunătăților, se va sălășlui în Sfinții Apostoli, în lume, în noi, pentru că El este dătătorul de viață, Cel care s-a purtat deasupra apelor la crearea lumii, iar mai apoi, când Tatăl Ceresc a suflat asupra omului suflare de viață, Duhul Sfânt a devenit centrul și esența vieții noastre. Așadar, din momentul cincizecimii, avem roada pogorârii Duhului Sfânt și, de acum, totul se rostuiește și se conjugă spre o țintă unică: Împărăția lui Dumnezeu.” De asemenea, IPS Irineu i-a felicitat pe toți cei care s-au stenit pentru realizarea acestei lucrări, în frunte cu obștea monahală condusă de Maica Stareță Marina Gligor. Pentru recunoașterea meritelor lor, Mitropolia Olteniei a acordat Gramate de mulțumire și apreciere mai multor persoane ce au contribuit la renovarea și înfrumusețarea sfântului locaș, pictori, arhitecți, ingineri constructori și autorități publice locale. „Așteptăm de mulți ani acest moment și iată că astăzi am reușit să încredințăm Biserica aceasta lui Dumnezeu ca să o sfințească. Așa precum spunem la Sfânta Liturghie, Ale Tate, dintru ale Tale, Ție îți aducem de toate și pentru toate, și biserica aceasta dintru ale lui Dumnezeu este și din altarul acesta se va intra în comuniune cu Dumnezeu prin rugăciune adevărată și stăruitoare. Niciun val sau furtună nu va reuși să dărâme această zidire pe care Tatăl a făcut-o, Fiul a întărit-o și Sfântul Duh a sfințit-o, pentru că Biserica noastră e zidită pe stâncă, iar piatra cea din capul unghiului este însuși Mântuitorul Iisus”, a precizat IPS Părinte.

Așezământ monahal cu tradiție în Oltenia

Mănăstirea „Sfânta Treime” – Strâmba Jiu a fost ridicată la începutul secolului al XVI-lea, de către boierii Danciu, Oprea și Stoichiță Râioșeanu. Din 1525, cinstitul așezământ a fost închinat ca metoc al Mănăstirii Govora, statut pe care îl păstrează până la sfârșitul secolului al XVIII-lea. La data de 8 noiembrie 1724 mănăstirea a fost mistuită de un incendiu, intrând într-o lungă perioadă de declin. A fost refăcută câțiva ani mai târziu, în 1793 fiind consemnată finalizarea picturii interioare prin contribuția armașului Constantin Râioșeanu și a jupânesei sale Păuna. Din 1812 mănăstirea a fost complet părăsită, fiind redată cultului în 1927, după ce a fost restaurată prin Comisia Monumentelor istorice, condusă de Nicolae Iorga. Din 1956 este mănăstire de maici, prima stareță fiind Ermiona Cândea. Actualmente, sfântul așezământ monahal este condusă de stareța Marina Gligor.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…