Bucurie duhovnicească în Parohia Bălteni – Copăceni

În Duminica a XIX-a după Rusalii, astăzi, 29 septembrie, credincioșii localității Copăceni, din județul Vâlcea, au avut bucuria sfântă de a avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Vizita Preasfinției Sale a culminat cu Sfânta Liturghie oficiată în sobor de preoți și diaconi, la biserica filială cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință” din Parohia Bălteni.

Preasfințitul Părinte Emilian a fost întâmpinat cu pâine și sare, în fața bisericii filiale, de către primarul comunei Copăceni, Gheorghe Tironel Tâmplărescu și părintele paroh Veniamin Avram, împreună cu mai mulți preoți de pe Valea Cernei, alături de femei și copii înveșmântați în frumoasele porturi strămoșești și de numeroși credincioși din localitate și din parohiile învecinate, și care i-au adresat Părintelui Ierarh un călduros bun venit.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a arătat importanța iubirii dintre oameni după cum Dumnezeu ne iubește, și a evidențiat lucrarea harului Duhului Sfânt chiar în viața oamenilor neputincioși, învățături cuprinse în pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca și în Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, fragmente noutestamentare citite în cadrul la Sfintei Liturghii.

Preasfințitul Părinte a apreciat frumoasa activitate pastoral-misionară, administrativ-gospodărească și culturală desfășurată în cadrul parohiei de părintele paroh Veniamin Avram, care, la rândul său, i-a mulțumit Preasfințitului Emilian pentru vizita și binecuvântarea arhierească dăruită credincioșilor parohiei Bălteni.

A urmat un program de cântări religioase oferite un grup de elevi de la Școala cu clasele I-VIII Ulmetu, participanți la proiectele „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!”. La final, Preasfințitul Episcop Emilian le-a dăruit copiilor și credincioșilor prezenți iconițe și cărți de rugăciuni, după cum ne-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop a binecuvântat lucrările ce se săvârșesc la noua biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” construită în apropierea bisericii parohiale – monument istoric.

La eveniment au mai participat: părintele Mihai Cârțan, protopop de Horezu, oficialități locale, preoții de la parohiile învecinate și numeroși credincioși din localitate.

Biserica filială cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință” din Parohia Bălteni a fost construită între anii 1976 – 1981 pe temelia altei biserici, la inițiativă Preotului Petre Avram, tatăl părintelui paroh Veniamin Avram. A fost târnosită în anul 1981 de către PS Părinte Gherasim Cristea, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente