Bucuria Luminii – expoziție de fotografie la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași

În Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a avut loc duminică, 16 iunie 2013, de la ora 16:00, vernisajul expoziției de fotografie „Bucuria Luminii”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Expoziția a fost organizată de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași – Clubul Fotografilor, în colaborare cu Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Vernisajul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin bunăvoința arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a adresat câteva gânduri ieșenilor prezenți în număr mare la eveniment, pornind de la tema expoziției. „Ne aflăm la ceas de Vecernie, când avem de a face cu lumina lină a Sfintei Treimi care se pogoară peste noi. Mănăstirea «Sfinții Trei Ierarhi», din academie duhovnicească, a devenit și o basilică a artelor frumoase. Aici, în anul 1642 a fost organizat un sinod în care s-a afirmat mărturisirea de credință a mitropolitului Petru Movilă. Dacă atunci era vorba de mărturisirea de credință, astăzi putem vorbi de mărturisirea unui crez artistic, care are în centru lumina. Această lumină nu este văzută în compoziția ei fotonică, ci lumina pe care artistul o caută ca să i se dezvăluie identitatea corectă a subiectului pe care îl are în fața camerei. Dacă depășim înțelegerea legilor fizicii ale reflecției și refracției luminii, care ne asigură realizarea unei fotografii de excepție și care va dăinui în timp, ajungem de la fotografie la icoană. Fotografiile acestei expoziții pot în timp, prin contemplare și prin înțelegerea de dincolo de imagine, să devină icoană. Atunci icoana ne va apropia de actul cuminecării”, a spus Cătălin Jeckel.

În continuare, Dan Mititelu, coordonatorul Clubului Fotografilor, a vorbit despre bucuria de a fotografia și de a arăta celorlalți imaginile surprinse de aparatul foto. Expoziția „Bucuria Luminii” poate fi vizitată până pe 26 iunie 2013, între orele 16:00-19:00.

Comentarii Facebook


Știri recente