Bucuria de a fi creștin, la Cluj-Napoca

Concursul spectacol „Bucuria de a fi creștin”, adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 15 ani, promovează tradiția și portul popular, dar și valorile creștin-ortodoxe. La nivelul eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, concursul a avut loc azi, de la ora 10:00, în Aula „Nicolae Ivan” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La Casa de Cultură a Municipiului Gherla avut loc miercuri, 15 mi, etapa pe protopopiat a concursului „Bucuria de a fi creștin”, organizat de Patriarhia Română. La etapa pe Protopopiatul la Gherla, au participat peste cincizeci de copii din Gherla și din localitățile Mintiu Gherlii, Bunești, Băița, Iclod, Livada, Aluniș și Țaga, conform celor precizate de pr. Marius Ormenișan. Toți elevii participanți, inclusiv îndrumătorii lor au primit din partea organizatorilor diplome de participare, precum și un catehism ortodox. Juriul concursului a fost format din profesori ai școlilor gherlene, care au considerat evenimentul foarte folositor tinerilor elevi. Protopopul Paul Isip a felicitat pe tinerii câștigători, care vor reprezenta Protopopiatul Gherla în faza eparhială a concursului, precum și pe toți participanții care au oferit un adevărat spectacol de poezie și cânt creștin și românesc în același timp.

Etapa eparhială

La etapa eparhială, în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, participă aproximativ 30 de copii din toate protopopiatele, pe trei secțiuni și care vor fi evaluați de un juriu de specialitate, așa cum a precizat consilierul cultural al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov. La concurs va fi prezent și Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„Concursul este organizat pe trei secțiuni: o primă secțiune presupune interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular, recitarea unei poezii religioase sau populare patriotice, ar fi cea de-a doua secțiune, iar o ultimă secțiune este adresată interpretării unui text literar în proză. Durata fiecărei probe nu va depăși cinci minute, iar toți participanții care vor veni la acest concurs vor purta costum popular care să reprezinte zona lor de proveniență”, a spus pr. Bogdan Ivanov.

Câștigătorii concursului „Bucuria de a fi creștin” vor fi premiați în cadrul festivității ce se va desfășura în perioada 20-21 mai 2013, la Patriarhia Română, de praznicul „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.

Comentarii Facebook


Știri recente