București: PS Antonie va participa la lansarea unui volum dedicat unui misionar român în Japonia

Preasfințitul Părinte Antonie participă miercuri, la București, la evenimentul de lansare a unui volum al Arhim. Anatolie Tihai, misionar ortodox în Japonia originar din fostul județ Hotin.

Lansarea este găzduită de Parohia Sf. Nicolae – Broșteni din Capitală începând de la ora 16:00.

Cartea, publicată de Episcopia de Bălți sub coordonarea lui Vlad Cubreacov, se intitulează Însemnări etnografice.

Arhim. Anatolie Tihai s-a născut în 1838 la Tărăsăuți, în fostul județ basarabean Hotin. A urmat cursurile școlii primare din Bălți, iar apoi a absolvit Seminarul Teologic din Chișinău și Academia Teologică din Kiev, întemeiată de Sfântul Ierarh Petru Movilă.

A trăit în Muntele Athos patru ani, unde a fost tuns în monahism în 1865 la Mănăstirea Zografu.

Ulterior a fost trimis să-l ajute pe Părintele Nicolae (Sfântul întocmai cu apostolii Nicolae Kasatkin) în lucrarea sa misionară din Japonia, devenind cel mai bun colaborator al său.

Arhim. Anatolie Tihai s-a remarcat și ca poliglot, cunoscând rusa, greaca, japoneza, bulgara, engleza și slavona bisericească și având noțiuni de franceză, germană și chineză. În Sf. Munte Athos învățase și pictura bizantină.

A întreprins mai multe călătorii misionare în întreg cuprinsul Japoniei, una în China (1888) și a lăsat posterității două jurnale.

A trecut la cele veșnice în Rusia, în data de 28 noiembrie 1893.


Episcopia de Bălți a mai publicat două cărți ale ahimandritului: Primul jurnal misionar al Cuviosului Anatolie Tihai, în ediție bilingvă română-niponă (2018) și Sectele religioase din Japonia (2019).

Foto credit: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (arhivă)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente