Brâncuși – Sculptor creștin ortodox

Criticii de artă internaționali au vorbit îndelung despre opera lui Brâncuși, evidențiind solul folcloric pe care se dezvoltă concepția lui despre lume; puțini, însă, au recunoscut în ea resorturile profund creștin ortodoxe.

Cei interesați de o exegeză care recuperează dimensiunea ortodoxă a artei brâncușiene pot consulta albumul „Brâncuși. Sculptor creștin ortodox” în care sunt publicate o prelegere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o cronologie a vieții sculptorului, precum și o anexă cu fotografii, informează TRINITAS TV.

Aflăm din albumul apărut în anul 2007 la Editura TRINITAS a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei că Brâncuși era îndrăgostit de muzica bisericească fiind cântăreț de strană, că și la Paris cânta în strana Catedralei ortodoxe românești, că ansamblul de la Târgu Jiu își pierde sensul dacă nu îl gândim împreună cu Biserica „Sfinții Apostoli”, că partea superioară a faimoasei „Porți a sărutului” sub care se cunună mulți tineri astăzi este, de fapt, un sarcofag simbolizând moartea ca nuntă, și multe alte aspecte în privința cărora, de multe ori, suntem total neștiutori.

Albumul va fi reeditat în perioada următoare la una din editurile Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…