Botezul Domnului în Parohia Coslada, Spania

Botezul Domnului sau Boboteaza este cel mai de seamă praznic al lunii ianuarie. Credincioșii au venit și anul acesta în număr mare la Sfânta Liturghie și pentru a primi agheasmă mare în biserica parohială închinată Sfântului Ierarh Nectarie taumaturgul din Coslada (Madrid). Numai de Bobotează (sau în Ajunul ei), cu mare fast și cu îndoita chemare a Sfântului Duh, se sfințește Agheasma Mare, cu putere sfințitoare și tămăduitoare aparte, ca una ce-i sfințită – spre deosebire de Agheasma Mică – chiar în ziua în care Mântuitorul Însuși a sfințit apele, botezându-Se în Iordan, a precizat părintele George Cimpoca, parohul bisericii ortodoxe române din Coslada, Spania.

Noi, toți, care ne-am aflat în biserică astăzi pentru a sărbători Botezul Domnului, suntem oameni botezați. În primele zile ale existenței noastre pământești am fost aduși la biserică și, în momentul în care preotul ne-a afundat în apa Botezului, s-a petrecut cu noi ceea ce s-a întâmplat cu Iisus Domnul în momentul în care Ioan L-a botezat în apa Iordanului: cerurile ni s-au deschis. Din acel moment, accesul în cer a fost posibil. Duhul Sfânt a coborât asupra noastră, nu în chip de porumbel ca asupra Mântuitorului, ci într-o formă nevăzută, dar reală. Prin Botez, Dumnezeu ne-a adoptat pe toți ca fii ai Săi.

În cuvântul său, părintele paroh a menționat: „Astăzi trebuie să vorbim atât despre botezul Domnului, cât și despre botezul nostru: cum îl trăim? Îl trăim? Să vedem angajamentele părinților noștri de la botez, angajamente pe care apoi și noi, ca părinți sau nași, ni le-am luat: vă lepădați de Satana și de păcat pentru a trăi în libertatea fiilor lui Dumnezeu? Ne lepădăm de faptele și ademenirea celui rău, pentru a nu ajunge sub stăpânirea păcatului? Ne lepădăm de trufia celui care este începutul și cauza oricărui păcat? Ne lepădăm? Cuvintele spun da, dar faptele, gândurile noastre ce spun? Cum sunt? Credem noi în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt? Credem în mijlocirea sfinților, iertarea păcatelor, învierea morților și viața veșnică? Să lăsăm faptele noastre să vorbească despre credința noastră: când ne-am rugat ultima dată mijlocirii sfinților? Când ne-am spovedit? Când ne-am rugat pentru cei răposați? †¦ Să trăim această zi ca fii ai Tatălui, frați ai Fiului și biserici ale Duhului Sfânt, bucurându-ne de poruncile Domnului și de darurile lui! Cine face astfel trăiește propriul botez și cinstește și botezul Domnului”.

Comentarii Facebook


Știri recente