Boboteaza la străvechea mănăstire arădeană Hodoş-Bodrog

Sute de credincioşi din părţile Aradului şi Timişoarei au participat marţi, 6 ianuarie, la Sfânta Liturghie săvârşită la străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, informează “Ziarul Lumina”.

Tot mai mulţi credincioşi vin în fiecare an la această mănăstire în ziua de Bobotează, deoarece aici s-a îndătinat, din iniţiativa părintelui stareţ arhim. Nestor Iovan, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, o frumoasă tradiţie, săvârşindu-se o procesiune la râul Mureş, unde se face slujba Aghesmei Mari. Şi în acest an, după săvârşirea Sfintei Liturghii, părintele stareţ arhim. Nestor Iovan împreună cu soborul slujitorilor mănăstirii şi credincioşii veniţi la sărbătoare au ieşit în apropierea râului Mureş. După săvârşirea slujbei Aghesmei Mari, părintele stareţ a adresat credincioşilor un bogat cuvânt de învăţătură, amintind printre altele şi motivaţia pentru care se iese la râul Mureş: „La mănăstirea noastră, potrivit unei rânduieli îndătinate de ani, întrucât suntem în apropierea unui râu, ieşim în procesiune în ziua de Bobotează pentru a face Sfinţirea cea mare a apei“. Totodată, părintele stareţ a amintit faptul că apa sfinţită se obţine atunci când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apele râului Mureş au fost binecuvântate de către unul dintre slujitori, prin introducerea de trei ori a sfintei cruci în apă. La final, credincioşii prezenţi, într-o bună rânduială şi cu multă răbdare, şi-au luat Agheasmă Mare, pe care o păstrează la loc de cinste în casele lor şi o folosesc la nevoie, după rânduiala Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…