Boboteaza în lumea creștină

Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit prin ceremonii și slujbe speciale și de creștinii ortodocși din Istanbul, Turcia, și din Alexandria Egiptului. Aceștia au participat la slujba de Sfințire a apei săvârșită de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Teodor, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi, informează Ziarul Lumina.

Și anul acesta, autoritățile din Istanbul au acordat permisiunea Patriarhiei Ecumenice de a organiza de praznicul Botezului Domnului sau Epifaniei o procesiune religioasă de la sediul Patriarhiei din Fanar până pe malurile Bosforului. Duminică dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, înconjurat de Înalt Preasfințiții Mitropoliți Constantinos al Niceii, Ioannis al Pergamului, Iosif de Proikonnisou, Meliton al Philadelfiei, Dimitrie al Sevastiei, Teolipt de Iconiu, Elpidofor de Prousia și Athenagora de Kidonion, în prezența a numeroși creștini ortodocși din Turcia și a pelerinilor veniți din Grecia și din alte țări ortodoxe. În cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic a săvârșit slujba de Sfințire mare a apei la praznicul Botezului Domnului, după care a binecuvântat și a sfințit credincioșii cu Agheasmă mare, precum și sediul Patriarhiei Ecumenice. În continuare, soborul de ierarhi, precedat de slujitori purtând icoana Botezului Domnului, prapuri, Sfânta Cruce, cântând troparul praznicului, urmat de credincioși, s-a îndreptat spre malul Bosforului. Acolo a avut loc tradiționala ceremonie de aruncare a crucii în apă, după care au înotat tineri dornici să recupereze sfântul odor. Cel care a înălțat crucea din apele reci ale Bosforului a primit din partea Patriarhului Ecumenic o cruce de aur, iar ceilalți înotători, iconițe și suvenire.

Ceremonia de la malul Bosforului a fost transmisă anul acesta în direct de o televiziune din Turcia. Tradiția procesiunii de Bobotează din Istanbul a fost reluată după o perioadă de încetare în anul 2003 la inițiativa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.

Crucea a fost recuperată de elevi creștini

Duminică, momente de bucurie duhovnicească au trăit și creștinii ortodocși din Alexandria Egiptului. Aceștia au participat în număr mare la Sfânta Liturghie care a fost oficiată de Preafericitul Teodor, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi, în Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” din Alexandria. Așa cum este rânduiala în Biserica Ortodoxă, spre sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Teodor a săvârșit slujba de Sfințire mare a apei și a binecuvântat pe credincioși stropindu-i cu Agheasmă mare. După acest moment, soborul de slujitori și credincioșii s-au îndreptat spre portul Alexandriei unde a avut loc ceremonia de aruncare a crucii în apă. Elevi de la școala grecească a Patriarhiei Alexandriei s-au aruncat în apele Mării Mediterane și au înapoiat crucea Patriarhului Ecumenic primind daruri, cruciulițe și iconițe.

Sărbătoare și pentru ortodocșii din Albania

La praznicul Botezului Domnului, mii de credincioși ortodocși albanezi au venit la noua catedrală cu hramul „Învierea Domnului” din Tirana pentru a fi binecuvântați cu apă sfințită și a o duce în casele lor. Sfânta Liturghie și slujba Sfințirii mari a apei au fost săvârșite de către Preafericitul Anastasios, Arhiepiscop de Tirana, Dürres și al întregii Albanii. Întrucât Albania are deschidere la apele mărilor Adriatică și Ionică, și în Biserica Ortodoxă a Albaniei este tradiția ca tineri curajoși să se afunde în apă pentru a recupera crucea aruncată de un cleric, precum Mitropolitul Dimitrie de Gjirokastra a săvârșit aceasta la Saranda.

Comentarii Facebook


Știri recente