BNR împlinește 144 de ani: Instituția poate fi vizitată de Zilele Porților Deschise

Miercuri se împlinesc 144 de ani de la publicarea, în Monitorul Oficial, a Legii pentru înființarea Băncii Naționale a României (BNR). Cu prilejul acestei aniversări, în perioada 18-19 aprilie, instituția organizează Zilele Porților Deschise: publicul va putea vizita Palatul Vechi și mai multe sucursale din teritoriu fără programare prealabilă.

La Palatul Vechi al băncii din strada Lipscani nr. 25 publicul poate admira cele mai importante obiecte expuse în muzeu și va putea să atingă unul dintre prețioasele exponate: un lingou din aur.

În premieră, vizitatorii vor admira și exponatele din cadrul expoziției temporare Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda, dedicată celebrării bicentenarului nașterii eroului național.

Tot în perioada 18-19 aprilie 2024, mai multe sucursale și agenții din țară ale Băncii Naționale a României vor fi deschise pentru public.

Înaintea realizării vizitei, publicul este invitat să consulte condițiile de acces, disponibile aici.

BNR a fost a șaisprezecea bancă din lume în ordinea înființării, dintre cele aproape 200 de bănci centrale, înaintea celor din Japonia, Italia, Elveția sau Statele Unite ale Americii.

Prima Adunare Generală a Acționarilor a avut loc în 15 – 17 iulie 1880, iar primul guvernator a fost Ion I. Câmpineanu.

Palatul Vechi al BNR, imagine de epocă. Sursa foto: bnro.ro

Economistul Eugeniu Carada este considerat fondatorul instituției, ocupând poziția de director din 1882 și până în 1910, timp în care s-a implicat în toate activitățile și proiectele importante ale băncii.

În 1914, BNR avea 4 sucursale și 29 de agenții pe întreg teritoriul României. Statul se retrăsese din acționariat în 1901.

În timpul Primului Război Mondial, instituția a creditat statul pentru acoperirea cheltuielilor de război și a tipărit bancnote. Sub iminența ocupării țării, Banca Națională s-a refugiat la Iași, împreună cu alte instituții ale statului.

Bancnotă de 500 de lei emisă în 1918. Sursa foto: bnro.ro

După încheierea războiului și Marea Unire din 1918, BNR s-a implicat în procesul de reconstrucție a țării și a realizat și unificarea monetară.

În perioada 1948-1989, BNR a devenit bancă de stat, subordonată guvernului, și a cedat o parte din atribuții unor bănci special create: Banca de Investiții, Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC), Banca pentru Agricultură și Industrie Alimentară, Banca Română de Comerț Exterior. Era un sistem centralizat și condus de guvern.

După 1990, Banca Națională a României a fost reorganizată pentru a-și relua atribuțiile firești ale unei bănci centrale într-o economie de piață.

Vezi și:

Sursa foto: Agerpres / Alex Micsik

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente