BNR a organizat „Ziua porţilor deschise” cu prilejul împlinirii a 139 de ani de la înființare

Banca Naţională a României a organizat miercuri, 17 aprilie 2019, „Ziua porţilor deschise” cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înființare.

Publicul a avut ocazia să viziteze, între orele 11.00 – 19:00, sediul istoric al BNR (Palatul Vechi din București), una dintre clădirile monumentale ale orașului, care se remarcă prin stilul eclectic, cu accente baroce, similar palatelor bancare europene ale sfârșitului de secol XIX.

Palatul Vechi al BNR, numit şi Palatul Lipscani, poartă numele străzii pe care se află, unde a fost cel mai important cartier comercial al Bucureştiului. Aici negustorii aduceau mărfuri de la Leipzig, fapt pentru care şi strada s-a numit Lipscani.

Vizitatorii au putut să admire una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România acoperind o perioadă de peste două milenii și jumătate, dar şi expoziţia Istoria leului, o adevărată  incursiune în lumea banilor care cuprinde seria completă de monede emise de statul român, începând cu anul 1867 și până la denominarea leului din anul 2005, precum și principalele tipuri de bancnote.

Expoziţia Istoria leului. Foto credit: BNR

O altă atracţie turistică din cadrul zilei porţilor deschise a fost reprezentată de cele patru picturi foarte valoroase, care au fost comandate celor mai importanţi pictori români de la sfârşitul secolului al XIX-lea:

  • Rodica – la secerat de Nicolae Grigorescu,
  • Marină de Eugeniu Voinescu,
  • Mercur zeul roman al comerţului şi Prometeu de D. Mirea.

Cu prilejul împliirii a 139 ani de la înfiinţare au putut fi vizitate și sediile sucursalelor regionale Cluj, Constanța, Dolj, Timiș precum și ale agențiilor BNR din Argeș, Bacău, Bihor, Galați, Gorj, Maramureș, Mureș, Sibiu și Suceava.

Foto credit: BNR

Comentarii Facebook


Știri recente