Bisericuța din cătunul natal al lui Vasile Pârvan

Multe bisericuțe de lemn au adăpostit, prin veacuri, Colinele Tutovei. Scunde, modeste, întruchipate prin modelarea celui mai la îndemână material – lemnul, acestea au adunat laolaltă gânduri și suflete, alinând dureri și alungând îndoielile trăitorilor în așa ținuturi îndepărtate. Perchiu e unul dintre minusculele cătune băcăuane ce-au moștenit astfel de vechi locașuri.

Un șir de case de-o parte și încă un șir de partea cealaltă a drumului – numai atât e satul. Prin spatele grădinilor din stânga trece, potolindu-și apele numai într-o șuviță străvezie, pârâul Perchiu. În dreapta, o coamă de deal cu răni la vedere, ca o față ciupită de vărsat. Sus pe un dâmb înalt, ca un soldat solitar, șade biseri­cuța. Odată, spun bătrânii, avea case în coaste, gospodării durate, ulițe și-o puzderie de pomi peste tot, iar satul se numea Șendrești. În veacul al XIX-lea, o cumplită molimă de ciumă a măturat sufletele acestui sat, alungându-i pe cei rămași la vale, spre pârâu, să-și plămădească noi gospodării la Perchiu și Prădaiș, sate me­gieșe. Bisericuța n-au mutat-o. Au lăsat-o sus, pe dâmb, unde și azi urcă sătenii. Ca un liman la care vin să-și amintească de suflet, de strămoși și de propria lor istorie. „Mai sunt doar 45 de familii, majoritatea bătrâni. De fapt, 15 familii sunt întregi. Restul îs vădane. La o slujbă, cel pu­țin când dă frigul, dacă vin două-trei femei. Câteodată se mai încumetă să vină câteva și din Prădaiș. Iarna, accesul e cumplit de greu. Omătul face parapet, sus, pe deal”, povestește părintele Constantin Păunoiu, parohul de la Perchiu.

Ctitorie a boierului Sachelaru

Micul locaș de pe Perchiu ar fi fost ridicat, după cum stă consemnat în pisanie, la 1847. Un boier al locului, Petru Sachelaru, l-ar fi ctitorit, spre mântuirea sa și-a neamului său. De altfel, curtea boierească se afla la numai câțiva pași de bisericuță. Ruinele acestei curți încă erau vizibile la sfârșitul secolului trecut, fiind menționate de cercetătorul Dorinel Ichim într-o amplă lucrare despre bisericile de lemn din județul Bacău.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente