Bisericuță de pe un deal prahovean transformată radical: Arată o comunitate vie și lucrătoare, spune PS Varlaam Ploieșteanul

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit duminică biserica Parohiei Măgura din județul Prahova. Singura utilitate la care era conectată fosta capelă de cimitir era electricitatea. Astăzi, sfântul lăcaș este conectat la utilități, renovat și pictat, iar pe lângă el au mai fost construite clădiri folositoare comunității.

Episcopul Vicar Patriarhal a calificat comunitatea din Măgura drept una „nu foarte numeroasă, dar evlavioasă”. „Iată că, în câțiva ani, această colină în care odihnesc generațiile care s-au perindat în această comunitate creștină și unde așteaptă Învierea cea de Obște s-a organizat o realitate parohială foarte expresivă”, a spus ierarhul.

„Ea arată pe de o parte hărnicia preotului paroh și pe de altă parte solicitudinea credincioșilor, care au răspuns apelurilor și au organizat aici și clopotnița, și casa de alături, acum această biserică, arătând că parohia de aici este o parohie vie și lucrătoare.”

 

Biserica parohială este pusă sub ocrotirea Sf. Cuv. Parascheva. „Vă felicit, pentru că momentul are loc în atmosfera care la Iași deja a început, a praznicului Sfintei Cuvioase și mult-milostivei maicii noastre Parascheva. Peste câteva zile veți sărbători primul hram cu biserica resfințită, reînnoită, împodobită cu această haină picturală”, a mai spus Preasfinția Sa.

Episcopul Vicar Patriarhal a sfințit altarul și pictura bisericii, precum și capela mortuară și troița din curtea parohiei.

Slujba de sfințire a bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat evanghelia Învierii fiului văduvei din Nain.

PS Varlaam Ploieșteanul: Părinții să dedice timp copiilor

„Nu uitați să dedicați cât de mult timp puteți copiilor și nepoților, pentru că, dacă îi creșteți în dragoste de Dumnezeu, dacă îi veți duce de mici duminica și de sărbători la biserică, nu veți plânge, așa cum fac nenumărați părinți care, neîngrijindu-se la vreme de copii, au făcut ca aceștia să rătăcească”, a avertizat Preasfinția Sa la finalul Sfintei Liturghii.

„Cel mai bine este ca, ocupându-ne de ei din fragedă copilărie, să-i creștem nu numai sănătoși trupește, ci mai ales sufletește într-o lume în care, așa cum vedeți, copiilor, tinerilor li se ridică atâtea capcane și mreje.”

Ierarhul a descris aceste capcane: modelele negative oferite de influencerii de pe rețelele sociale, folosirea fără discernământ a dispozitivelor inteligente și prezența în școli a unor „produse care le distrug mintea, le ruinează trupul, le omoară sufletul” tinerilor.

„Să trăim creștinește, să trăim omenește, ca, în felul acesta, să ne bucurăm și de respectul semenilor, al celor care ne cunosc, dar, mai ales, să ne bucurăm de binecuvântarea și răsplata lui Dumnezeu”, a încheiat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Distincții pentru sprijinitori

După liturghie, Părintele Mihail Peneș, Protopop de Vălenii de Munte, a prezentat ordinele, diplomele și distincțiile acordate de Părintele Patriarh Daniel sprijinitorilor și colaboratorilor parohiei, astfel:

  • Părintele Paroh Gabriel Banu a fost avansat la rangul de Iconom Stavrofor, cu dreptul de a purta cruce pectorală, bederniță și brâu roșu;
  • Diploma cu medalie a Anului omagial 2023, al pastorației persoanelor vârstnice a fost acordată următorilor: Părintele Paroh Nicolae Vasile, Constantin Zidaru, Nicolae și Mărioara Coman, Georgiana Munteanu;
  • Crucea „Maria Brâncoveanu”: acordată Constanței Săraru;
  • Distincția de vrednicie „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou”: acordată lui Nicolae Necula;
  • Distincția de vrednicie „Sf. Împ. Constantin și Elena”: acordată Consiliului și Comitetului Parohial.

Părintele Mihail Peneș a mărturisit că, în urmă cu opt ani, când Parohul Gabriel Banu i-a mărturisit planurile lui, acestea i s-au părut irealizabile protopopului.

„Astăzi vă bucurați de o biserică reabilitată, reconsolidată, strașnic refăcută și împodobită cu acest veșmânt pictural pe care Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul astăzi l-a sfințit”, a spus Protopopul Mihail Peneș.

„Aveți, de asemenea, o cancelarie parohială, o casă praznicală, unde atât bucuriile, cât și necazurile le petreceți împreună, în comuniunea sfântă a Bisericii, și, de astăzi aveți și o cameră mortuară, pentru a așeza cu cinste trupul celor care au plecat din această lume.”

„Observând această biserică din depărtare, să știți că apare ca o gospodărie, ca o unitate a familiei, a comunității Măgura”, a adăugat părintele protopop.

O biserică renăscută după 46 de ani

„După cum știți, aici au mai avut loc două slujbe de sfințire: una în anul 2017, când s-au binecuvântat lucrările de reabilitate a bisericii, și  a doua în 2019, când s-a sfințit casa praznicală, reconstruită în întregime”, a spus Părintele Paroh Gabriel Banu.

„Dacă, din 1977 și până astăzi, sunt 46 de slujire de Sfântă Liturghie fără ca această biserică să fie sfințită, putem spune că, de astăzi, acest lăcaș – de acum sfânt – a renăscut, s-a binecuvântat, iar Preasfinția Voastră, Preasfințite Părinte Episcop, l-ați desăvârșit, dându-i oficial hramul Sf. Cuv. Parascheva”, a continuat el.

Parohul a anunțat și planurile de viitor ale comunității: sistematizarea cimitirului, obținerea titlului de proprietate pe terenul bisericii vechi și o sală pentru depozitarea obiectelor de cult vechi, care să aibă și grup sanitar.

Parohia Măgura din comuna prahoveană Șoimari numără 150 de familii.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente