Bisericile monument istoric de lemn din zona Maramureşului pot fi vizitate online

O sută zece biserici monument istoric de lemn din cele patru zone etnografice ale Maramureşului pot fi vizitate online. După implementarea tururilor virtuale pentru lăcaşurile de cult din Ţara Maramureşului (32 de biserici), Lăpuş (30 lăcaşuri de cult) şi Chioar (30 de biserici), a venit şi rândul zonei Codru. Cele optsprezece biserici sunt disponibile virtual la adresa web: codru.culturamm.ro.

„Zona Codru e mai puţin cunoscută de turişti, deşi e foarte bogată în tradiţii populare care s-au conservat de-a lungul timpului. Cele 18 biserici din lemn beneficiază de statutul de monument istoric şi oferă zonei o încărcătură aparte. Turiştii care intenţionează să le viziteze fizic pot începe cu un tur virtual, ca apoi să regăsească bisericile în cadrul lor natural, sigur, mult mai atractive”, a declarat pentru Agerpres Alexandra Rus, responsabilul de comunicare al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş.

Au fost realizate tururi virtuale pentru bisericile aflate în localităţile Arduzel, Bicaz, Bolda, Bulgari, Buzeşti, Chieşd, Corund, Derşida, Doba, Horoatu Cehului, Lelei, Nadiş, Noşig, Orţâţa, Someş-Uileac, Stâna, Ulciug şi Ulmeni.

Proiectul dedicat zonei Codru are câteva noutăţi.

„Unul dintre elementele noi este acela că regiunea etnografică avută în vedere depășește limitele administrative ale județului Maramureș, Zona Codrului fiind poziționată în regiunea de interferenţă a trei judeţe. Așa că parteneriatul creat prin proiect nu a fost doar unul inter-instituțional, ci și unul inter-județean”, se menţionează pe pagina proiectului.

Un tur virtual este un sistem complet de vedere (360 de grade) al unui spațiu, cu care un utilizator poate interacţiona. Prin intermediul unui tur virtual, utilizatorul se simte ca şi cum ar fi prezent în acel spațiu, controlând mișcarea lui în interiorul zonei, zoom in şi out, oferindu-i posibilitatea de a se concentra pe domeniile sale de interes. De asemenea, utilizatorul se poate „deplasa” în diferitele puncte de staţie ale unui monument, având acces la vizualizarea detaliilor de exterior şi interior.

Portalul dedicat celor patru zone etnografice este disponibil aici.

Întregul proiect, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a fost implementat, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, alături de parteneri.

Foto credit: Captură webiste culturamm.ro

Comentarii Facebook


Știri recente