Din toamnă, Bisericile de lemn din Ţara Maramureşului vor putea fi vizitate virtual

32 biserici de lemn din Ţara Maramureşului vor putea fi vizitate online, începând cu luna noiembrie, pe portalul web culturamm.ro.

Proiectul „Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi Virtuale” a fost demarat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Dintre cele 32 lăcaşuri de cult, 31 sunt monumente istorice de valoare națională sau universală, iar cinci sunt incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bârsana, Budești Josani, Desești, Ieud Deal și Poienile Izei.

Proiectul are ca obiectiv promovarea patrimoniul cultural material al județului, bisericile din Ţara Maramureşului „având încrustate în lemn secole de istorie”.

„Bisericile vechi de lemn sunt reperele arhitecturale ale acestei regiuni, reprezentând cele mai importante construcții ale satelor, atât pentru localnici, cât și pentru vizitatorii veniți de departe. Dincolo de valoarea lor artistică indiscutabilă, aceste clădiri sunt grăitoare în privința trecutului locurilor, având încrustate în lemn secole de istorie”, se menţionează pe site-ul Centrului Judeţean.

Pentru fiecare monument istoric inclus în proiect, vor fi realizate tururi virtuale, cu diferite „puncte de staţie” – puncte de rotire 360 grade, cu scopul de a promova obiectivele culturale şi religioase într-un mod atractiv și actual.

Instituția maramureșeană a mai realizat două proiecte similare pentru bisericile vechi din zonele Lăpuș și Chioar.

Foto credit: Centrul Județean Maramureș


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente