Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului vor fi promovate printr-un proiect iniţiat de 30 de elevi

Bisericile de lemn sunt mărturii ale trecutului şi, precum omul, sunt vulnerabile faţa intemperiilor şi a trecerii timpului. „Sunt ca nişte oameni bătrâni care au nevoie de atenţie şi îngrijire”, a spus PS Sofronie la întâlnirea din 6 martie, organizată cu ocazia lansării oficiale a proiectului Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului Tezaur arhitectural al judeţului Bihor. Evenimentul de lansare a avut loc la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea.

Un grup de 30 elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, coordonaţi de profesorii Cosmin Victor Bogdan, Violeta Jăhăleanu şi Sándor Lilla-Adél, au demarat  proiectul pentru promovarea bisericilor de lemn cu valoare de patrimoniu istoric din Ţara Beiuşului.

Instituțiile partenere în proiect sunt Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Beiuş, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Beiuş și Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, iar susținerea financiară îi aparține Fundației Comunitare Oradea.

Ţara Beiuşului reprezintă un loc drag elevilor implicaţi în proiect, pentru că mulţi dintre ei provin de pe aceste meleaguri. Concentrându-se pe un areal nu foarte extins, pe teritoriul a 16 comune bihorene, se regăsesc un număr de 32 de biserici de lemn declarate monumente de arhitectură şi înscrise pe Lista Monumentelor Istorice din România la grupa de categorie A (cu valoare naţională sau universală) sau B (reprezentative pentru patrimoniul cultural local).

Vechimea atestată a acestor biserici este cuprinsă undeva între 200 şi 320 de ani, multe dintre ele fiind, probabil, mult mai vechi. Lăcaşurile de cult au fost ridicate prin contribuţia sătenilor, comunitară, fiind biserici de obşte, o emblemă a satului tradiţional românesc.

Proiectul se va materializa într-un album fotografic care va reda frumuseţea şi unicitatea bisericilor de lemn cu valoare de patrimoniu din Ţara Beiuşului. Textele albumului vor fi redactate de elevi pe baza bibliografiei consacrate şi a unor mărturii ale localnicilor, iar partea de imagine va fi realizată tot de aceştia, prin cercetare de teren.

Albumul generat de echipa de proiect va fi tipărit şi dăruit parohiilor în cuprinsul cărora se află bisericile de lemn, spre a fi valorificate în favoarea susţinerii şi protejării acestor monumente. 

„Bisericile de lemn sunt şi rămân pe mâini bune”, a spus Părintele Episcop Sofronie la sfârşitul evenimentului de lansare a proiectului.

Foto Credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente