Biserici mehedințene în sărbătoare

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, șaisprezece biserici din Episcopia Severinului și Strehaiei își serbează hramul, după cum precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Este zi de sărbătoare pentru parohiile Prejna, Șovarna de Sus, Gruia, Piatra Albă, Șimian, Jupalnic, Crăguiești, Eșelnița, Godeanu, Ilovița, Bîcleș, Cosovăț, Gârbovăț, Stângăceaua, Traian, sfințiții slujitori așteptând credincioșii cu biserica împodobită.

Manifestări deosebite au loc în municipiul Drobeta Turnu Severin la Parohia Adormirea Maicii Domnului (Maioreasa), unde părintele paroh Ionuț Semenescu-Blidaru împreună cu ceilalți părinți slujitori vor săvârși în acest context ceremonii religioase care debutează de marți seara cu slujba Vecerniei cu Litie și Prohodul Maicii Domnului înaintea Sfântului Epitaf al Maicii Domnului, așezat pe o masă în mijlocul bisericii. Momentul liturgic se încheie, ca și în Vinerea Paștelui, cu o procesiune în jurul sfântului lăcaș, la care participă sute de credincioși cu făclii aprinse.

Miercuri, 15 august, credincioșii severineni sunt invitați să își serbeze ziua numelui și să se alăture preoților în rugăciunile de cerere și mulțumire în cadrul Sfintei Liturghii praznicale.

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – ‘Maioreasa’ a fost primul așezământ de cult ridicat în Turnu Severin, după restabilirea orașului ca reședință de județ, la data de 23 aprilie 1833 și, de asemenea, este singura din municipiu ce poartă ca hram praznicul ‘Adormirii Maicii Domnului’. Raportat la numărul de locuitori, Severinul nu a avut niciodată îndeajuns de multe biserici. Așa se face că în anul 1990, la o populație de peste 120.000 de locuitori, aici funcționau doar patru biserici.

Odată cu reînființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei s-a luat serios în calcul această problemă care a devenit una din prioritățile majore ale activității pastoral-misionare.

Comentarii Facebook


Știri recente