Biserici din Moldova închinate Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Biserica noastră îi sărbătorește în fiecare an la 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi sfinți sunt ocrotitorii Catedralei episcopale din Huși, dar și ai mai multor biserici de parohie și mănăstire din Moldova.

La Catedrala episcopală din Huși a fost adusă ieri, 28 iunie 2013, racla cu moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi de la Mănăstirea Brazi, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și a Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Pelerinajul este prilejuit de hramul Catedralei episcopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși. Aseară s-au oficiat Vecernia unită cu Litia, Agheazma mică și Taina Sfântului Maslu. Astăzi, 29 iunie, de la ora 8:00, se vor sluji Utrenia și Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de la ora 9:30 de IPS Ciprian și PS Corneliu. Tot astăzi, de la ora 17:00, se va săvârși Vecernia unită cu Litia, iar de la ora 19:00 va avea loc procesiunea cu racla Sfântului Teodosie de la Brazi și cu racla Sfintei Mucenițe Chiriachi, pe străzile din municipiul Huși. Moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi vor rămâne la Huși până luni, 1 iulie 2013. Hram va fi astăzi și la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Bârlad.

Ieșenii sunt așteptați astăzi, 29 iunie 2013, la hramul Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi și la hramul Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” – Moara de Vânt. Programul liturgic dedicat hramului Bisericii Bărboi a început ieri, 28 iunie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Astăzi, 29 iunie 2013, se vor săvârși Agheazma mică, Utrenia, Acatistul Sfinților Apostoli și Sfânta Liturghie. După slujba Parastasului pentru ctitori, se vor împărți pachete cu alimente creștinilor din alte parohii care vor participa la hram. La Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” – Moara de Vânt, atât în ajunul, cât și în ziua sărbătorii vor fi oferite pachete cu alimente și se va organiza o agapă frățească pentru cei prezenți la slujbă și pentru persoanele nevoiașe.

În Protopopiatul Iași 2, mâine își mai serbează hramul parohiile Păun, Slobozia și Rusenii Noi. Pelerinii sunt așteptați să participe și la hramul Mănăstirii Cetățuia din Iași.

Parohii și mănăstiri în sărbătoare

În Botoșani va fi sărbătoare la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” I și II, iar în Protopopiatul Ceahlău își serbează hramul parohiile Borca și Hangu.

În Protopopiatul Dorohoi își serbează hramul parohiile Popeni, Podeni, Pornârla, Dersca, iar în Protopopiatul Hârlău va fi sărbătoare în parohiile Poiana – Deleni și Spinoasa.

În Protopopiatul Pașcani, parohiile Cristești, Sadoveni, Tg. Frumos, Volintirești, Bărbătești își cinstesc ocrotitorii, iar în Protopopiatul Piatra Neamț biserica parohiei Ciriței își va serba hramul. Tot mâine este hram și la biserica parohiei Roznov II.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va fi sărbătoare în parohia Solca din Protopopiatul Rădăuți, în parohia Ițcani II și la Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” al Mănăstirii Dragomirna, în timp ce în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc azi își serbează hramul Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Câmpulung Moldovenesc și Biserica Vatra Moldoviței.

În Eparhia Romanului și Bacăului își vor cinsti ocrotitorii paraclisul Penitenciarului Bacău, parohia Motoșeni din Protopopiatul Bacău Sud, precum și parohiile Vâlcele și Huruiești – Fundoaia. Sărbătoare va fi astăzi și la Mănăstirea Lipova din județul Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente

Fundația Sf. Macrina oferă educație pentru sănătate și daruri în produse de igienă pentru persoane vulnerabile social

Fundația „Sfânta Macrina”- Ajutor şi Recuperare Medico-Socială pentru Copii în Dificultate (A.R.M.S), organizație înființată de Arhiepiscopia Bucureștilor, desfășoară, în perioada 18 septembrie – 10 octombrie 2023, ateliere gratuite de educație pentru sănătate în beneficiul persoanelor…