Biserici din Mitropolia Olteniei cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Luni 29 iunie, de praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, mai multe locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei îşi vor sărbători hramul. Printre acestea, Biserica „Sfinţii Apostoli” din Craiova este cunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi ale municipiului. Situată pe strada cu acelaşi nume, foarte aproape de centrul vechi al oraşului, biserica este monument istoric şi datează din jurul anului 1783. Istoria atestă ridicarea ei prin strădania preotului Hristea, primul slujitor, şi a boierului Matei Brânzan. De altfel, foarte mult timp sfântul lăcaş a fost cunoscut sub numele de Biserica „Popii Hristea”, a cărui memorie a fost păstrată de credincioşi pentru dăruirea cu care a slujit acest sfânt locaş, a precizat Preot Gheorghe Cioiu.

În municipiul Râmnicu Vâlcea, Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fost construită la iniţiativa şi cu osteneala preotului paroh Ion Bănuţă şi a enoriaşilor, între anii 1990 şi 2002. La data de 29 iunie 2002, sfântul lăcaş a fost târnosit de către vrednicul de pomenire, Inaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Tot la Vâlcea, Schitul “Sfinţii Apostoli”, ce face parte din Ansamblul monahal de la Mânăstirea Horezu, îşi prăznuieşte ocrotitorii spirituali. Aflat la nord de biserica cea mare a Mânăstirii Horezu, Schitul a fost construit în anul 1698, în timpul Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

În municipiul Caracal, Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fost ridicată în anul 1832 şi reclădită din temelii în perioada 1934 – 1938, după proiectul cunoscutului architect al vremii, Iulius Mariani.

La Târgu Jiu, Biserica dedicată Sfinţilor Apostoli se numără printre cele mai importante monumente istorice ale oraşului. Este situată pe aşa numita “Axa Brâncuşi”, alături de Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Marele sculptor a participat personal la sfinţirea bisericii, legându-se sufleteşte de acest loc pe care, din proprie iniţiativă, l-a ales pentru a centra spaţial cele trei lucrări ale sale.

În zi de prăznuire ai celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, la Biserica “Sfinţii Apostoli” din Craiova, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente