Biserici diferite – practici diferite

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

Referitor la anunțul postat pe site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București despre organizarea unei slujbe religioase la catedrala Sfântul Iosif pentru pomenirea regizorului Sergiu Nicolaescu facem următoarele precizări:

În tradiția romano-catolică, incinerarea a fost interzisă și sancționată cu excomunicarea vreme de secole până în anul 1963, când papa Paul al VI-lea, sub presiunea secularismului contemporan, a cedat și a acceptat slujbă funebră pentru credincioșii catolici care urmau să fie incinerați. Prin urmare, este explicabil faptul că unii credincioși romano-catolici au cerut Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București să facă o slujbă de pomenire pentru sufletul regizorului Sergiu Nicolaescu.

În schimb, Biserica Ortodoxă Română rămâne fidelă tradiției sale bimilenare de neacceptare a practicii necreștine a incinerării.

Trebuie precizat că în hotărârile Sfântului Sinod referitoare la incinerare se face distincție între slujba ortodoxă de înmormântare care nu se oficiază celor care au optat pentru incinerare și pomenirea, în anumite condiții, a sufletului omului care a decedat și a fost incinerat din motive independente de voința sa. Această distincție nu se face în Biserica Romano-Catolică.

Prin urmare, Patriarhia Română nu dorește să se angajeze într-o polemică inutilă cu Biserica Romano-Catolică pe această temă, mai ales în această Săptămână de rugăciune pentru Unitatea creștină.

Comentarii Facebook


Știri recente