Biserici cu izvoare și ape vindecătoare

Mii de credincioși își îndreaptă astăzi pașii către numeroasele izvoare făcătoare de minuni de pe lângă mănăstirile și bisericile de mir din țara noastră pentru a participa la Sfânta Liturghie și la slujba de Sfințire a apei prin care se pomenesc minunile Maicii Domnului de la Izvorul Tămăduirii din vechime.

La Catedrala patriarhală din București se săvârșește astăzi Sfânta Liturghie, iar la sfârșit slujba de Sfințire a apei, oficiată în afara lăcașului de rugăciune, în spațiul dintre Catedrală și Palatul patriarhal, unde au fost pregătite recipiente speciale din care credincioșii pot lua agheasmă pentru gustare spre vindecare și întărire sufletească și trupească. „Este tradiția împământenită în această zi ca după Sfânta Liturghie să se facă și slujba Aghesmei Izvorului Tămăduirii, care are o rânduială specială, singura de acest gen din cursul anului bisericesc, cu cântări din slujba Învierii, din care amintim în mod special Canonul Învierii, și cu rugăciunile de sfințire a apei spre pomenirea minunilor pe care Maica Domnului le-a făcut în apropiere de Constantinopol, acolo unde se află și astăzi izvorul făcător de minuni”, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Hram la Mănăstirea Ghighiu din Prahova

Astăzi își serbează hramul și Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Arhiepiscopia Bucureștilor, unde se află un izvor făcător de minuni deasupra căruia a fost ridicat în cursul anilor un foișor din zid. De la descoperirea din anul 1817 de către călugărul Agapie a izvorului care urcă din adâncul pământului până la suprafață aproape în chip minunat, fără să aibă nevoie de pompe, mulți credincioși s-au vindecat în fiecare an aici de diferite boli și suferințe. Tot la această mănăstire este cinstită astăzi de pelerini și Icoana Maicii Domnului „Siriaca”, adusă din Patriarhia Antiohiei în România în anul 1958. Astăzi și Mănăstirea Parepa din localitatea Colceag, județul Prahova, unde se află un izvor tămăduitor, își serbează hramul, fiind așteptați numeroși pelerini.

Pelerini la izvorul Sfântului Apostol Andrei de la Dervent

Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Dervent din județul Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, este căutat astăzi de numeroși pelerini care participă la slujbe și iau cu credință apa sfințită. Tradiția arată că acest izvor tămăduitor este cel mai vechi de la noi din țară, el ajungând până la vremurile când Sfântul Apostol Andrei cutreiera meleagurile dobrogene pentru a vesti Evanghelia mântuirii. Izvorul a apărut în chip minunat când Sfântul Apostol Andrei a lovit cu toiagul în pământ, iar acolo unde apa a curs s-a construit și un baptisteriu în care Apostolul boteza pe cei care deveneau creștini. La hramul Mănăstirii Dervent participă nu numai pelerini din România, ci și din Bulgaria și Grecia care au multă credință în puterea tămăduitoare a acestui izvor.

Și în orașul Brăila din Arhiepiscopia Dunării de Jos se află un izvor tămăduitor care izvorăște de sub altarul Bisericii „Buna Vestire”, cunoscută ca biserică a comunității grecești din Brăila. A fost descoperit în anul 1863, în timp ce se efectuau lucrările de construcție a sfântului lăcaș. Încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-a dus vestea despre această apă tămăduitoare. Credincioșii vin aici cu nădejdea în ajutorul Maicii Domnului, și se spune că izvorul curge prima dată la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Izvoare tămăduitoare la Glavacioc și Vâlcelele

Și la Mănăstirea Glavacioc din județul Argeș, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, se află un izvor despre apa căruia se spune că este făcătoare de minuni. Acesta izvorăște de sub altarul bisericii și iese la suprafață la poalele colinei pe care este așezată mănăstirea. Apa lui formează un mic lac. Prima minune s-a petrecut cu Vlad Vodă Călugărul (1482-1496), care s-a vindecat de o boală de stomac, ulcer sau gastrită. Credincioșii care poposesc la mănăstire coboară și la „sfânta fântână cu apă pururea curgătoare și de minuni făcătoare”, se arată în pisania mănăstirii. Tot în județul Argeș se află și Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”, din satul Vâlcelele-Crâmpotani, comuna Merișani, unde se află, potrivit tradiției, șapte izvoare tămăduitoare.

Comentarii Facebook


Știri recente