Biserica sprijină persoanele afectate de ger

În aceste zile de frig năprasnic, mai mulți oameni ai străzii, familii sărace cu copii mulți și bătrâni singuri au primit adăpost, ajutoare alimentare și haine adecvate gerului. Astfel de acțiuni filantropice s-au desfășurat în toate eparhiile din țară.

Spre o atitudine creștină a îndemnat și Patriarhia Română la începutul acestei perioade deosebit de reci. În comunicatul dat publicității, era un îndemn pentru ‘clerul și credincioșii din parohii și mănăstiri ca împreună cu birourile de asistență socială de la eparhii și cu autoritățile locale să ajute persoanele fără adăpost, copiii străzii, bătrânii singuri și familiile sărace cu mulți copii, aflate în dificultate din cauza zăpezii și a gerului’.

Adăpost, hrană și haine groase pentru nevoiașii Capitalei

În București au primit zilele acestea adăpost și hrană mai multe astfel de persoane nevoiașe, la Parohia Ghencea I din cadrul Protoieriei I. Parohia are o îndelungată colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială a Sectorului 6, iar odată cu venirea viscolului, cele două instituții au pus mână de la mână pentru a-i ajuta pe cei aflați în mare nevoie.

Opt persoane fără adăpost au fost primite într-o construcție nouă din cadrul parohiei, recent alimentată cu energie termică. Deși construcția nu oferă condiții optime de cazare, nevoiașilor li s-a oferit adăpost, primind aici saltele, haine și pături pentru a putea trece de zilele geroase în siguranță. ‘Ne străduim să le oferim căldură și câte trei mese pe zi. Mai mult decât atât, cu sprijinul unui cămin pentru bătrâni din București, oamenii s-au putut spăla și au primit haine noi, iar acum au revenit la noi și îi vom adăposti până când vremea se va încălzi’, a spus părintele Ștefan Stanciu, parohul Parohiei Ghencea I.

Mila creștină i-a animat și pe credincioșii de la Biserica ‘Șerban Vodă’, unde este paroh părintele protopop Dinu Pompiliu, astfel încât oamenii străzii au primit ceai cald și mâncare în aceste zile geroase. La Parohia Dobroteasa din Protoieria III Capitală, mai mulți oameni fără case au fost adăpostiți într-una din construcțiile parohiei, au primit haine noi și călduroase, li s-a oferit hrană și ceai cald și sunt în îngrijire în continuare. Acțiuni asemănătoare s-au petrecut și la alte parohii bucureștene din Protoieria III: Parohia ‘Buna Vestire’ – Belu, Parohia Progresul, Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – Titan, Parohia ‘Sfântul Antonie cel Mare’, Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ – Nou, Biserica Colțea.

Bătrânii singuri au fost deszăpeziți de preoții și credincioșii din Vălenii de Munte

În Vălenii de Munte, bătrânii care din cauza căderilor masive de zăpadă și viscolului nu se pot deplasa în afara caselor sunt ajutați de preoții din cadrul Protopopiatului Vălenii de Munte, Arhiepiscopia Bucureștilor, coordonați de părintele protopop Florin Boțîrcă. Preoții au mers la casele persoanelor în vârstă, le-au dus ceai cald și pachete cu alimente, iar în unele cazuri au deszăpezit căile de acces către case, care erau efectiv îngropate în zăpadă. Aceste ajutoare au produs multă bucurie credincioșilor respectivi, care la vederea preoților aveau lacrimi în ochi. ‘În parohiile din zona submontană și montană, unde accesul este deosebit de greu din cauza căderilor masive de zăpadă, preoții noștri împreună cu membrii consiliilor parohiale s-au deplasat la casele izolate din parohii, în special acolo unde trăiesc bătrâni singuri și bolnavi, precum și la familiile cu mulți copii, ducându-le alimente de bază și îmbrăcăminte, pentru ca aceștia să depășească mai ușor aceste zile cu ger și zăpadă abundentă. Au fost cazuri în care, în special la bătrânii singuri și izolați, până la venirea preotului aceștia nu ieșiseră din casă de zile bune, neavând puterea să-și croiască cărare prin nămeții foarte înalți’, ne-a spus părintele protopop Florin Boțîrcă.

Sprijin pentru viață în Argeș și Muscel

Și în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului au avut loc acțiuni de ajutorare a celor aflați pe străzi, în canale sau în adăposturile de noapte. Părintele Decebal Floroaica, directorul Centrului de tip familial ‘Găvana’ din Pitești, alături de câțiva copii din centrul social, părintele protoiereu Iuliu Chiriță, părintele Ionuț Neacșu, inspector în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, reprezentanți ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Argeș, precum și voluntari din Asociația ‘Sprijin pentru Viață’ au vizitat la sfârșitul săptămânii trecute diferite persoane nevoiașe, fără adăpost și cele din adăposturile de noapte ale Primăriei Municipiului Pitești din Găvana și Prundu pentru a le dărui hrană caldă și îmbrăcăminte. ‘Acțiunile se vor derula pe toată perioada iernii, iar în urma unui parteneriat strategic cu instituțiile locale am dezbătut ajutorarea persoanelor aflate în dificultate’, a arătat părintele Decebal Floroaica.

Mai multe parohii argeșene, între care și Parohia ‘Sfânta Vineri’ din Pitești, au dăruit celor în nevoi hrană caldă și îmbrăcăminte. ‘Continuăm în aceste zile să avem în grijă pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. În bisericile din mediul urban, ușile bisericilor sunt deschise, oamenii pot intra să stea să se încălzească, iar acolo unde este posibil, să primească și câte un ceai cald’, a spus părintele Iuliu Chiriță, al Protoieriei Pitești, slujitor la Parohia ‘Sfânta Vineri’ din Pitești.

În incinta Complexului de servicii comunitare ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Pitești, în prezent, 30 de persoane beneficiază de hrană la domiciliu, în adăposturile de noapte.

Uși deschise în bisericile arădene

În aceste zile, și Biroul de asistență socială al Arhiepiscopiei Aradului are pregătit permanent ceai cald și alimente pe care angajații și voluntarii le vor distribui persoanelor fără adăpost și copiilor străzii din municipiul Arad, punând la dispoziție și un spațiu încălzit pentru persoanele care solicită aceasta. Multe dintre parohiile și mănăstirile din municipiul Arad, dar și centrele protopopiatelor Lipova, Ineu și Sebiș vor fi deschise pentru primirea celor care suferă în aceste zile din cauza gerului, oferindu-le și ceva cald de mâncare.

Ajutor pentru persoanele fără adăpost la Craiova

Zece persoane fără adăpost din Craiova beneficiază de cazare și masă caldă la Centrul ‘Sfântul Vasile cel Mare’, din strada Râului, aflată sub oblăduirea Asociației ‘Vasiliada’, patronată de Arhiepiscopia Craiovei. ‘Majoritatea dintre cei care au fost aduși la noi au fost găsiți în stradă, pe raza municipiului Craiova, și prezentau diferite afecțiuni cauzate de gerul de afară’, a spus diaconul Sorin Pîrvulescu, coordonatorul centrului după cum ne informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente