Biserica Spitalului Județean din Sibiu a fost târnosită

Joia Înălțării a fost un praznic ales pentru sibieni, deoarece Biserica „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Luca al Crimeii” din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență a fost sfințită. Slujba religioasă a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează „Ziarul Lumina”.

Sute de credincioși din Sibiu au venit la biserica din lemn a Spitalului Județean, un loc unde suferințele trupești găsesc vindecare prin truda medicilor, iar sufletul se liniștește și este mângâiat de rugăciunile și vorbele bune ale slujitorilor lui Hristos ce poposesc adesea fie la patul bolnavilor, fie în lăcașul de cult din curtea instituției. Biserica din lemn, zidită într-un stil specific lăcașurilor de cult din Maramureș a fost înălțată din dorința cadrelor medicale, a bolnavilor din spitalul sibian și a Arhiepiscopiei Sibiului, cu scopul de a completa actul medical și a oferi persoanelor internate un real sprijin duhovnicesc. Zidită în perioada 2000-2002, de o echipă de meșteri maramureșeni și prin eforturile preotului Ioan Drăgoi, trecut la Domnul în urmă cu un an, biserica a fost pictată în 2008, în tehnica acrilică, de pictorul Claudiu Ardeleanu. În tot acest răstimp, nu au contenit slujbele religioase la Sfântul Altar. După trecerea la cele veșnice a părintelui Ioan Drăgoi, slujitor aici este preotul Nicolae Lațchescu, apropiat al spitalului sibian încă de pe vremea când era inspector social la Arhiepiscopia Sibiului.

Târnosirea bisericii în Joia Înălțării a fost sărbătoarea ce a încununat toate eforturile depuse la zidirea și împodobirea sfântului lăcaș. Conducerea spitalului, cadrele medicale, autoritățile locale, amintind aici pe prefectul Ovidiu Sitterli, oaspeți de seamă, cu toții au participat la evenimentul religios. După sfințirea bisericii la exterior, prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir, a fost sfințită și împodobită Sfânta Masă, iar slujba a continuat cu rânduiala de sfințire a picturii interioare.

La sfârșit, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat întreaga rânduială a sfințirii unei biserici, iar apoi a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată lângă biserică. În soborul slujitor au făcut parte decanul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, și mulți alți preoți din oraș. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la facultatea menționată.

Distincții pentru medici

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre marele praznic al Înălțării Domnului și a explicat semnificațiile acestui moment important din istoria mântuirii.

„Mântuitorul i-a binecuvântat pe ucenici și S-a înălțat la Ceruri. Ne-am fi așteptat ca ucenicii să fie triști și să se tânguiască, dar ei au devenit adevărați mărturisitori ai Lui, pentru că ne spune Evanghelia că au plecat de acolo cu multă bucurie, iar la încheiere se spune că erau toată ziua în biserică, preamărind pe Dumnezeu. Dacă Mântuitorul Iisus Hristos S-a jertfit și ne-a lăsat darul izbvării, al împăcării cu Tatăl, ne-a lăsat și posibilitatea de a deveni închinători ai Lui, adică a-L pune pe Dumnezeu mai presus de toate, în toate lucrurile și faptele noastre”, a subliniat ierarhul.

La final, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotonit iconom stavrofor pe părintele Nicolae Lațchescu și a oferit distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni” directorului de îngrijiri de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, Andrei Mihu. Alți medici de la unitatea medicală din Sibiu au primit, la rândul lor, distincții din partea ierarhului, amintind aici pe directorul Liviu Cotârlă, managerul spitalului, care a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Aceeași distincție a fost acordată și medicilor Remus Cipăian și Lucian Nadiu. Acte de cinstire au primit consiliul parohial, comitetul de femei, familia regretatului preot Ioan Drăgoi și mai mulți ctitori și binefăcători. Ceremonia s-a încheiat cu mulțumirile preotului paroh Nicolae Lațchescu, iar darul parohiei pentru ierarh a fost o icoană a Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente