Biserica şi Colectiv. Adevărul prea puţin mediatizat

Au trecut trei ani de la tragicul accident de la Colectiv care a îndurerat o ţară întreagă din cauza consecinţelor dezastruoase: 64 de tineri au plecat la cele veşnice şi 140 au fost răniţi.

Printre primii ajunşi la locul tragediei în noaptea fatidică de 30 octombrie 2015 au fost Pr. Vasile Bîrleanu de la Capela ISU – Dealul Spirii din București şi echipajul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Preotul ortodox, de altfel primul cleric ce a ajuns imediat după incident, a fost alături de victimele care se aflau într-o situaţie dificilă şi a înălţat rugăciuni pentru sufletul lor.

La scurt timp, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat regretul pentru cele întâmplate, şi-a anunţat susţinerea pentru familiile victimelor şi a lansat îndemnul la donarea de sânge pentru cei internaţi în spitale.

„Suntem alături de cei aflaţi în suferință pe patul de spital și ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor și vindecarea lor”.

„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi din cauza incendiului şi să-i întărească sufleteşte pe cei îndoliaţi”.

„Reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale”, a spus Preafericirea Sa la vremea respectivă.

Îndemnul de donare sânge a fost urmat de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale care au organizat imediat o nouă ediţie a Campaniei „Donează sânge. Salvează o viață!”.

De asemenea, echipele de voluntari au oferit hrană celor internaţi, le-au asigurat anumite sume de bani, cât şi transportul între domiciliu şi spital pe parcursul a mai multe luni.

În toată acea perioadă au avut loc slujbe de pomenire în lăcaşurile de cult ortodoxe, cât şi în faţa Clubului Colectiv, în memoria tinerilor care au părăsit prea devreme această lume din cauza incendiului devastator.

Mai mult decât atât, familiile îndoliate au primit suport material din partea Patriarhului Daniel, a parohiilor de care aparţineau cei trecuţi la cele veşnice, precum şi din partea Eparhiilor.

Numai la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor a fost colectată şi redirecţionată către familiile victimelor, în urma unei anchete sociale, suma de 300.000 lei; la nivelul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române suma totală s-a ridicat la aproximativ 1.000.000. lei, a declarat pentru basilica.ro Pr. Consilier Eparhial Ionuţ Iordăchescu de la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Deşi prea puţin mediatizat în spaţiul public, adevărul este că Biserica a fost alături de cei ce au avut de suferit după urma incendiului de la Colectiv, cât şi de familiile acestora.

Foto Credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente