Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul – Brestei” din Craiova în haine de sărbătoare

Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”, din cartierul craiovean Brestei, a îmbrăcat astăzi, 7 ianuarie, haine de sărbătoare pentru a–şi cinsti aşa cum se cuvine Ocrotitorul. Bucuria duhovnicească a hramului a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor din această parohie a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură pus la inima numeroşilor credincioşi prezenţi, IPS Irineu a vorbit despre modelul de viaţă şi credinţă reprezentat de ultimul prooroc al Vechiului Testament şi a subliniat calitatea acestuia de Înaintemergător al Domnului.

„Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul, adică cel care pregăteşte calea, cel care arată, care descoperă. El vine în lume ca o promisiune a lui Dumnezeu că va fi permanent alături de poporul Său. Şi Dumnezeu, prin Sfântul Ioan, este într-adevăr prezent în mijlocul oamenilor, alegând pe acest vas curat, pe acest ultim prooroc al Vechiului Testament, să fie mergător înainte al Fiului Său. Dar Sfântul Ioan Botezătorul este şi mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru că rugăciunile lui nu pot fi niciodată fără răspuns din partea Mântuitorului. Mai cu seamă că sfinţii în Împărăţia lui Dumnezeu sunt atât de uniţi cu Mântuitorul Iisus Hristos încât nu putem să-L chemăm pe Dumnezeu fără să fie şi sfinţii Săi de faţă. Aşa cum nu putem chema în rugăciunile noastre pe sfinţi, fără să fie şi Mântuitorul Hristos de faţă. Aceasta este comuniunea sfinţilor, împărtăşirea lor de slava şi bucuria cerească şi locul Sfântului Ioan Botezătorul între aceşti sfinţi este de amintit, el având o slavă dumnezeiască deosebită, căci ne spune Sfânta Scriptură că stelele, ca şi sfinţii, se deosebesc unele de altele prin strălucire. Cu cât se osteneşte mai mult omul în lumea aceasta, cu atât străluceşte mai tare sufletul lui în Împărăţia lui Dumnezeu. Căci nevoinţa, postul şi rugăciunea şlefuiesc sufletul, îl fac curat şi îl umplu de lumină din lumina Mântuitorului. Aşadar, Sfântul Ioan Botezătorul, mijlocitorul nostru înaintea Tronului ceresc, ne ajută permanent să putem depăşi greutăţile acestei vieţi şi să urmăm Calea cea dreaptă pentru mântuirea sufletelor noastre”, a spus IPS Irineu.

La finalul Sfintei Liturghii, după cum ne-a transmis diac. Gheorghe Cioiu, a fost săvârşită o slujbă de Parastas întru pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş. După cum ne-a precizat părintele paroh Florentin Danciu, Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul – Brestei” este una dintre puţinele biserici din Craiova ridicate în timpul regimului communist, lucrările de pictură fiind însă finalizate abia în anul 2000, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Nestor al Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente