Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Parohia Păușești Măglași a fost resfințită

Duminica a XVIII-a după Rusalii, a însemnat pentru credincioșii comunei Păușești Măglași un întreit praznic duhovnicesc. Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au poposit în această comunitate pravoslavnică pentru a târnosi biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, la 180 de ani de la prima sfințire. Resfințirea sfântului locaș, monument istoric, a fost înfăptuită după ce ample lucrări de consolidare, restaurare a picturii și împodobire ale sfântului locaș au fost duse la bun sfârșit, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea aniversării a 180 de ani de la prima sfințire a Bisericii a început cu slujba vecerniei din seara precedentă, iar astăzi, 22 septembrie, slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Gherasim, de către Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în noul altarul de vară construit în incinta bisericii.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a explicat credincioșilor sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică a Sfântului Apostol Luca, în care este relatată Pescuirea minunată de pe Marea Galileii, sfătuindu-i să sporească în credință, ascultare și nădejde în Dumnezeu pentru a avea o viață sfântă și a primi de la Domnul Hristos cele de trebuință mântuirii. „Din fragmentele Noului Testament citite astăzi în cadrul Sfintei Liturghii, Epistola Sfântului Apostol Pavel și Evanghelia de la Sfântul Evanghelist Luca, învățăm mai multe lucruri folositoare pentru viața noastră creștină. În primul rând să fim darnici și să semănăm pentru a culege roade, să facem fapte bune pentru a primi răsplata de la Dumnezeu și totodată răsplata semenilor noștri. În al doilea rând, învățăm din Evanghelia ascultată, că Mântuitorul Hristos ne dă putere să săvârșim fapte bune și, că tot ceea ce săvârșim în această viață ca fapte bune, săvârșim prin puterea lui Dumnezeu, prin harul Său. Ucenicii Mântuitorului s-au străduit o noapte întreagă să pescuiască și n-au prins nimic, însă la îndemnul Său, au aruncat mrejele și au prins o mulțime de pește. Asta înseamnă că noi trebuie să ascultăm de Dumnezeu, să avem încredere în ajutorul Lui și, totodată, să nu ne bizuim pe forțele noastre proprii, pentru că tot ceea ce săvârșim în această viață, săvârșim prin acest ajutor ce vine de la Domnul și atunci când îl cerem și când nu îl cerem, însă chiar dacă ajungem la epuizarea puterilor noastre fizice și sufletești, să nu deznădăjduim și să ne punem încrederea că El are un plan cu noi și ne iubește în fiecare clipă, dorindu-ne în iubirea Lui și dorindu-ne viața veșnică. Să punem deci la suflet Evanghelia de astăzi, cât suntem chemați, și să-i îndemnăm pe oameni să asculte de Cuvântul lui Dumnezeu, așa după cum monahii au în mănăstiri votul ascultării, și credincioșii din parohii, trebuie să asculte de cuvântul preotului, care vine din Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Părintele Episcop.

La final, Părinții Ierarhi au apreciat activitatea pastorală, misionară și administrativă a părintelui Ion Cazan, pentru care Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim l-a hirotesit iconom stavrofor. Alături de părintele Cazan, au fost felicitați consiliul parohial și enoriașii parohiei pentru contribuția la lucrările de restaurare și înfrumusețare ale bisericii din localitate. Părintele paroh a mulțumit în numele tuturor pentru îndoita binecuvântarea arhierească oferită credincioșilor parohiei, prin această vizită pastoral-misionară.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Sfântul Mina” a Bisericii „Toți Sfinții” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

La acest important eveniment din viața localității Păușești Măglași au mai luat parte Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protopop de Râmnicu Vâlcea, Președintele Consiliului Județean Vâlcea – Ion Cîlea, Alexandru Dediu, primarul comunei Păușești Măglași, oficialități locale, preoți și sute de credincioși din parohie și din eparhie.

Biserica parohială cu hramul „Sfântul Nicolae”, din comuna Păușești – Măglași, județul Vâlcea, este poziționată geografic în satul Coasta, la zece kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. Monument istoric, locașul de cult a fost construit în anul 1826 de ctitorul principal Ștefan Ceaușu cu fiul său Marin, ajutat de comunitatea înstărită a satului, împreună cu Ion Spavu, Vasile Dabu, Dumitru Băjan, Stan Calin, Iacob Pâslariu și fiul său, după cum reiese din pisanie și se observă și în tabloul votiv din pronaos. Pictura s-a realizat între anii 1829 și 1833, de către zugravul Ilie din Teiuș.

După 30 de ani de la ultima restaurare, pictura interioară a ajuns în stare avansată de degradare datorată sursei de încălzire a bisericii, de la început foarte defectuoasă, fiind însoțită de o poluare excesivă ce a acționat în timp asupra frescei acoperind-o cu un strat gros de gudron.

Între anii 2003-2013, la inițiativa părintelui paroh Ion Cazan, s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, mai multe lucrări de restaurare, consolidare și înfrumusețare a sfântului locaș și al anexelor acestuia. În anul 2003, biserica a fost învelită cu tablă zincată, iar 2005 s-au realizat lucrări consolidare și un sistem de drenaj, înlăturându-se astfel problemele cauzate de infiltrațiile apei și a igrasiei din zidurile bisericii.

Între anii 2006 și 2009 au avut loc lucrări de restaurare la fresca din interiorul bisericii, după ce s-au luat toate avizele necesare, concomitent cu organizarea unei licitații pentru lucrarea de restaurare. Tot în această perioadă zidul împrejmuitor din piatră făcut pe la anul 1850, a fost restaurat în întregime pe aceeași temelie, acesta măsurând 125 metri lungime cu o grosime de 100 cm, iar cimitirul a fost extins cu aproximativ 2000 metri pătrați. În anul 2009 s-a schimbat mobilierul cu scaune din stejar masiv, a fost restaurată turla exterioară și s-a efectuat încălzirea centrală a sfântului locaș.

Între anii 2009-2011, a fost construit noul praznicar cu bucătărie și magazie, capela mortuară și o fântână, iar în 2012 și 2013, s-au derulat lucrări de restaurare la fațada exterioară a bisericii. Toate lucrările de restaurare ale picturii au fost făcute de către Irina Sava, pictor restaurator acreditat de către Ministerul Culturii. Tot în 2013 în curtea bisericii a fost construit un altar de vară.

Comentarii Facebook


Știri recente