Biserica severineană Sf. Dumitru își serbează patronul spiritual

În fiecare an, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă serbează pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, mai multe parohii din Eparhia Severinului și Strehaiei își cinstesc sfântul protector, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

În Drobeta Turnu Severin, la biserica „Sf. Dumitru”, cunoscută și ca „biserica din cimitir”, se fac ultimele pregătiri pentru prăznuirea patronului spiritual sub ocrotirea căreia a fost încredințată.

Părintele paroh Vasile Ghițan face o deosebită poftire tuturor credincioșilor severineni să participe în duh de rugăciune la comuniunea euharistică din cadrul Sfintei Liturghii ce va fi săvârșită sâmbătă, 26 octombrie, precum și la slujba parastasului pentru sufletele celor adormiți în Domnul.

Scurt istoric al bisericii

Biserica a fost zidită în anul 1873 de Joița Chintescu, în memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Fiind avariată în luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, biserica a fost refăcută de Ghiță Efta Bejan, veteran din războiul din anul 1877, care a reparat toate stricăciunile din interior și exterior, împodobind sfântul locaș cu pictură nouă. Aceste reparații au fost făcute și în memoria pomenirii bravilor eroi, morți cu arma în mână pe câmpia din jurul bisericii și a orașului.

Până în anul 1976 a fost folosită ca și capelă de cimitir de către toate bisericile din oraș, când P.F. Părinte Patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci Mitropolit al Olteniei a transformat-o în biserică parohială.

Comentarii Facebook


Știri recente