Biserica românilor ortodocși din Terni – Italia

La parohia ortodoxă română Sant’Alò cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Terni, Italia, s-au săvârșit, în cei zece ani de activitate, peste 800 de botezuri și 100 de cununii. Slujbele și programele religios-culturale s-au desfășurat în acest timp în Biserica Sant’Alò, din Terni, pusă la dispoziția credincioșilor de către Mons. Vincenzo Paglia, Episcopul catolic al Diocezei de Terni-Narni-Amelia, și încredințată părintelui paroh Vasile Andreica, informează Ziarul Lumina.

Făcând bilanțul ultimilor zece ani, părintele Vasile Andreica a amintit dificultățile întâmpinate în aducerea în comunitate a românilor ortodocși răspândiți pe distanțe mari. Rezultatele nu au întârziat să apară și biserica a devenit foarte rapid un reper religios frecventat de numeroși oameni în timpul săptămânii și în duminici. „Faptul de a avea la dispoziție o biserică a fost fundamental în efortul de a coagula în jurul acesteia toată comunitatea românească din acest teritoriu. Biserica a devenit astfel nu numai lăcaș de cult, ci și punctul în care toți se pot întâlni, socializa, locul în care se pot cunoaște și unde își pot împărtăși unii altora gândurile și problemele, toate acestea ducând la o frățietate și la omogenizarea comunității în jurul valorilor noastre spirituale și culturale. Parohia îi ajută pe credincioși să se orienteze mai bine și să rezolve problemele legate de statutul de imigrant. În biserică li se oferă sprijin și asistență religioasă. Vizitez sistematic spitalul din Terni pentru a asista spiritual credincioșii și, la fiecare două săptămâni, vizitez deținuții ortodocși din închisoarea din localitate”, ne-a declarat pr. Vasile Andreica, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Terni. La această parohie, atunci când sunt ocazii speciale și la sărbătorile mai importante, se organizează concerte de cântări cu caracter religios, dar și popular românesc. Cântările Sfintei Liturghii sunt cântate de către toți credincioșii în biserică, iar duminica, după slujbă, de peste cinci ani se organizează o masă la care participă uneori peste 100 de persoane.

Istoricul Bisericii Sant’Alò cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Biserica Sant’Alò din orașul Terni, Italia, este construită în stil romanic și datează din secolul al XI-lea. Fațada acesteia este împodobită cu materiale de origine romană și medievală. Doi lei sculptați în piatră străjuiesc intrarea în biserică. În interior, pereții și coloanele sunt împodobite cu fresce, realizate în sec. XII și XIV-XV. Donată la începutul secolului al XX-lea Eparhiei din Terni, aceasta a găzduit începând cu anul 1960 mănăstirea călugărițelor Clarisse, iar mai târziu a devenit sediul seminarului Eparhiei de Terni-Narni-Amelia. La data de 25 ianuarie 2001, cu ocazia închiderii Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, Biserica Sant’Alò din Terni a fost alocată parohiei ortodoxe române de către Arhiepiscopul catolic italian Vincenzo Paglia. Documentul de alocare s-a semnat în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea aceea Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente