Biserica Ortodoxă a intrat în Perioada Octoihului

Credincioșii ortodocși au intrat de astăzi, 30 iunie 2012, în cea mai lungă perioadă a anului bisericesc, Octoihul. Aceasta este, pe lângă Triod și Penticostar, una din cele trei perioade ale Anului Bisericesc. Perioada Octoihului începe cu Duminica Tuturor Sfinților și se încheie cu Duminica Vameșului și Fariseului.

Perioadele anului eclezial depind de data la care prăznuim Sfintele Paști în anul în curs și în cel următor. Astfel, Penticostarul ține de la Praznicul Învierii și până la Odovania Praznicului Rusaliilor, Octoihul de la Duminica Tuturor Sfinților și până la Duminica Vameșului și Fariseului, atunci când începe perioada Triodului. Toate au caracteristici liturgice și tipiconale speciale, marcând, fiecare în mod specific, accentele teologice ale timpului sacru bisericesc.

Mai multe detalii a oferit Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului: „Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc, ea variind în funcție de data Paștelui din doi ani consecutivi, din anul acesta și din anul următor. Numărul duminicilor poate varia de la 28 până la 38. Perioada aceasta este rânduită după cartea care i-a și dat numele. Cântările sunt rânduite pe cele opt glasuri, fiecare săptămână având un glas special. Tot cu Duminica I după Rusalii începe și numerotarea Voscresnelor, adică acele cântări care sunt inspirate din cele 11 Evanghelii ale Învierii, rânduite la Slujbele Utreniilor noastre”.

A doua duminică a Octoihului este închinată, în calendarul Bisericii noastre, Sfinților Români.

Comentarii Facebook


Știri recente