Biserica Ortodoxă a Cehiei şi Slovaciei a împlinit 20 ani de la obţinerea Autocefaliei

Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehiei și Slovaciei a împlinit în 27 august 20 ani de la obţinerea Autocefaliei, acordată de Patriarhia Ecumenică.

Cea mai tânără Biserică Ortodoxă Autocefală îşi are începuturile în secolul al IX-lea, în timpul Sfinţilor Chiril şi Metodie.

Istoria sa modernă a început după Primul Război Mondial când teritoriul Cehoslovaciei era în mare parte locuit de catolici.

În acea perioadă ajung în Cehoslovacia mulţi ruşi şi ruteni.

Printre ei s-a făcut remarcat preotul Matej Pavlik, viitorul episcop-martir ortodox Gorazd al Cehoslovaciei, canonizat în 1987, și cel care a avut cea mai mare influenţă asupra viitorului ţării.

Ortodocşii erau atunci în număr de aproximativ 40 000. În anul 1921 Matej Pavlik este hirotonit episcop de ierarhi sârbi la Belgrad.

În timpul celui de-al Doilea război mondial, Biserica Ortodoxă a Cehoslovaciei a fost practic desființată.

Episcopul Gorazd și apropiații săi au fost asasinați în vara anului 1942, după ce Catedrala din Praga a ascuns un grup de parașutiști din rezistența cehă care au pus la cale un atentat împotriva comandantului Protectoratului Cehoslovaciei, Reinhard Heydrich. Atunci, preoții au fost trimiși în lagărele naziste de muncă forțată.

În septembrie 1987, episcopul-mucenic Gorazd a fost canonizat de Biserica Cehoslovacă pentru rolul esențial pe care l-a avut în organizarea și dezvoltarea ei, precum și pentru jertfirea sa martirică în evenimentele din 1942.

După căderea regimului comunist și separarea Cehiei și a Slovaciei, se cereau modificări și în structura organizărică a Bisericii. Așa s-a ajuns ca în noiembrie 1992  Sfântul Sinod să decidă înființarea a două Mitropolii, câte una pe teritoriul fiecăreia dintre cele două țări, iar acestea, câte două eparhii.

În 1993 guvernul slovac a decis ca majoritatea proprietăților confiscate greco-catolicilor să fie redate vechilor proprietari, așa că 135 din cele 170 de biserici sunt predate Bisericii greco-catolice.

Până în prezent au fost ridicate peste 50 de biserici, pe întreg teritoriul Cehiei și al Slovaciei, iar candidații la preoție sunt școlarizați la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Prešov, inclusă în cadrul Universității Šafarik și beneficiind, așadar, de sprijin din partea statului.

Actualul conducător al Bisericii este Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia.

Mitropolitul Rastislav a vizitat ţara noastră anul trecut la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, când a liturghisit împreună cu alţi trei Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale.

La puţin timp după acest eveniment special din viaţa Bisericii Ortodoxe Române, PF Rastislav a oferit pentru basilica.ro un interviu în exclusivitate.

Foto Credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente