Biserica Nașterii Domnului din Betleem nu se mai află pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a hotărât marți retragerea Bisericii Nașterii Domnului din Betleem de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Decizia a fost luată de Comitetul pentru patrimoniul mondial în cadrul celei de-a 43-a sesiuni de lucru ce are loc între 30 iunie și 10 iulie la Baku, Azerbaidjan, informează UNESCO.

Timp de 5 ani, între 2013 – 2018, edificiul religios a trecut printr-un amplu proces de restaurare.

Au fost restaurați în total 125 de metri pătrați de mozaicuri originale, dintre cei peste 2000 de metri pătrați ce datează din perioada Cruciadelor.

De asemenea, pictura, acoperișul și alte părți importante din lăcașul de cult au fost vizate de procesul de recondiționare.

În timpul lucrărilor a fost descoperit un baptisteriu vechi de 1500 ani care va oferi mai multe informații despre locul nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Biserica este totodată și primul sit palestinian inclus pe lista Patrimoniului UNESCO în 2012.

Biserica Nașterii Domnului

Construcția inițială care datează din perioada 326 – 339  a fost realizată la inițiativa Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Biserica actuală a fost construită de împăratul Justinian în 530.

În timpul cruciadelor, între 1165 și 1169, interiorul bisericii a fost redecorat în întregime.

Din 1852 Complexul Bisericii Nașterii din Betleem este administrat de romano-catolici şi de ortodocşi (Patriarhia de Ierusalim şi Biserica Apostolică Armeană).

Foto credit: unesco.org

Comentarii Facebook


Știri recente