Biserica intervine pentru ca tinerii și copii să aleagă școala

În Sala de Festivități „Episcop Elie Miron Cristea” din cadrul Centrului Eparhial Caransebeș s-a desfășurat astăzi, 11 martie 2015, un nou eveniment de promovare la nivel zonal a proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”. La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoți și cadre didactice implicate în proiect, părinți și copii înscriși în proiect. Moderatorul evenimentului a fost pr. Sorin Lungoci, expert formator în cadrul proiectului pentru regiunea Vest.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cuvântul de binecuvântare rostit la început, a evidențiat că „suntem îndemnați să alegem binecuvântarea și viața în Hristos. Dar pentru a alege viața trebuie să alegem școala, sistemul educațional, care vine să formeze și să modeleze caractere și suflete. În școală noi, ca Biserică, intervenim în primul rând pentru formarea spirituală a copiilor și tinerilor noștri pentru ca ei să aleagă viața în Hristos. Cei care abandonează școala, abandonează educația. Noi suntem responsabili pentru copiii și tinerii noștri. Este vremea ca Biserica să-i determine pe tineri să aleagă școala la vremea prielnică și la vârsta potrivită. Formarea tinerilor în familie în primii ani de viață este continuată în mod continuu la școală. Acest proiect vine să întărească educația copiilor și tinerilor pentru ca aceștia să aibă o lucrare frumoasă în ogorul Domnului”.

În continuare, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia din partea Patriarhiei Române a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul promovării proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” la Caransebeș în care a punctat importanța colaborării dintre familie, Biserică și societatea civilă în calitatea valorilor și educației pe care le transmitem generațiilor următoare. „Provocările actuale cer o acţiune susţinută nu numai din partea statului sau a instituţiilor lui abilitate pentru probleme socio-culturale, ci şi din partea familiei, a Bisericii și a societății civile, printr-o implicare constantă în primirea unei educaţii integratoare de valori ştiinţifice şi spirituale, naţionale şi universale. Aceasta presupune, după atâtea decenii de comunism şi ateism militant, o cooperare dinamică a tuturor factorilor competenţi în educarea şi formarea caracterelor, pentru a răspunde provocărilor unei societăţi umane tot mai complexe şi mai confuze, în schimbare rapidă şi orientare ambiguă, în care obsesia profitului imediat degradează simţul demnităţii umane, al dreptăţii sociale şi al valorilor culturale”.

Mădălina Dicu, reprezentantul Fundației World Vision România, a caracterizat parteneriatul cu Biserica Ortodoxă Română „fundamentat pe aceeași misiune și pe valori comune”. În același timp, „acest proiect își propune să schimbe mentalități, să readucă în prim-plan educația înțeleasă ca fundament pentru întregul parcurs al vieții noastre. De asemenea, prin «Alege Școala!», am găsit o modalitate prin care aducem în fața copiilor și tinerilor noi căi de impulsionare a actului educațional. Vrem să implicăm pe copii și tineri în a alege școala în iubirea lui Hristos pentru ca astfel să dobândească încredere în viitorul lor”.

În cuvântul său, pr. Sorin Lungoci, a vorbit despre istoricul proiectului „Alege Școala!” dar și despre mobilizarea comunităților locale pentru ca tinerii și copiii să meargă la școală. „«Alege Școala!» reprezintă un proiect în care Fundația World Vision România și Patriarhia Română îndeamnă și ajută comunitățile să facă o investiție și să sprijine actul educațional al celor mai tineri dintre noi. Așadar, vorbim de o investiție dar una pe termen lung. Parteneriatul strategic dintre Biserică, școală și comunitate ajută foarte mult la modelarea generațiilor următoare, este modalitatea cea mai eficientă în care copiii și tinerii se dezvoltă în spiritul valorilor creștine”.

Pr. Mihai Ciucur, inspector social și activități cu tineret al Episcopiei Caransebeșului, a prezentat activitățile desfășurate până în prezent în cele patru centre educațional-inovative „Alege Școala!” de la Reșița, Moldova Nouă, Oravița și Caransebeș aflate cuprinsul Episcopiei Caransebeșului. „În momentul de față actul educațional reprezintă prioritatea cea mai importantă pentru Biserică. La nivelul Episcopiei Caransebeșului, parteneriatul dintre Biserică, școală și comunitate se dovedește unul cu rezultate. În cele patru centre înființate aici s-au desfășurat activități conforme cu cele șapte modulele din toolkit-ul educațional prevăzut în proiect. Părinții copiilor care au participat la activități de consiliere, au reușit să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu copiii lor și să-i ajute în dezvoltarea lor firească. Aici, se împletește în mod fericit partea cognitivă cu creșterea spirituală iar copiii vin cu mare drag la activitățile desfășurate în centrele noastre”.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de copii și tineri expuși riscului de abandon școlar, precum și dezvoltarea unor acțiuni prin care 318 persoane să-și reia studiile.

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Hirotonie la Mănăstirea Radu Vodă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, sâmbătă, 23 ianuarie 2021. În cadrul slujbei, diaconul Adrian Stolnicu a fost hirotonit preot pe seama…