Biserica închinată Sfântului Nectarie din Parohia Branişte a fost sfinţită

Micuţa localitate Branişte, aşezată la câţiva kilometri de municipiul Craiova, pe şoseaua ce face legătura cu oraşul dunărean Calafat, a îmbrăcat duminică, 9 noiembrie haine de sărbătoare. La bucuria prilejuită de hramul bisericii parohiale, ce îl are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, s-a adăugat şi bucuria târnosirii sfântului locaş. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, după cum ne-a transmis Diac. Gheorghe Cioiu. La final, credincioşii au avut posibilitatea, aşa cum permite rânduiala la sfinţirea unui nou sfânt locaş de închinare, să treacă prin sfântul altar şi să participe la agapa frăţească organizată în curtea bisericii.

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi, IPS Irineu a tâlcuit câteva din învăţăturile pericopei evanghelice duminicale care relatează despre învierea ficei lui Iair (Luca 8, 41-56). „Prin Sfânta Evanghelie noi primim cuvintele care sunt cu adevărat dătătoare de viaţă veşnică. Şi cum tânăra din Evanghelia acestei duminici, ascultând cuvântul Domnului a înviat, şi noi, dacă ascultăm cuvântul lui Dumnezeu şi-l facem pe el sămânţă roditoare în sufletele şi inimile noastre, vom învia. Sufletele şi trupurile se vor însănătoşi, bolile vor dispărea, necazurile se vor risipi, deoarece Cuvântul Domnului este dătător de viaţă, este putere, este sănătate şi mângâiere în toate momentele vieţii. Aşadar, prin învierea ficei lui Iair se demonstrează încă o dată că Mântuitorul Iisus Hristos este Înviere şi Viaţă. El este Cel care ridică din pulbere, ridică din ţărână pe fiii oamenilor şi-i aşează la locuri înalte, pregătite pentru ei în Împărăţia cerurilor. De asemenea, cele două minuni relatate de Sfântul Evanghelist Luca, vindecarea femeii cu scurgere de sânge şi învierea ficei lui Iair, ne arată rolul credinţei şi al recunoştinţei faţă de Mântuitorul Hristos. Rolul Bisericii care a păstrat de-a lungul secolelor învăţătura primită de la El. De aceea Biserica noastră se numeşte ortodoxă, pentru că ea mărturiseşte adevărata învăţătură de credinţă pe care am primit-o prin Sfinţii Apostoli şi prin Sfinţii Părinţi ai Bisericii. De aceea şi astăzi sunt zidite biserici precum aceasta, pentru binele şi folosul dreptcredincioşilor creştini. Iar noi, cinstindu-l pe Sfântul Nectarie care este prăznuit astăzi şi cinstind biserica aceasta aflată sub purtarea sa de grijă, ne rugăm totodată Sfântului Ierarh Tămăduitor să mijlocească permanent înaintea lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru alinarea suferinţelor şi în general, pentru vindecarea noastră sufletească şi trupească”, a spus IPS Irineu.

Biserica din Parohia Branişte, Protoieria Craiova Sud, este o construcţie din lemn, de dimensiuni nu foarte mari, dar de o frumuseţe aparte. A fost ridicată începând cu anul 2009 şi finalizată graţie eforturilor depuse de credincioşi în frunte cu părintele paroh Constantin Stuparu şi cu sprijinul Consiliului local al Primăriei Podari, comună de care aparţine satul Branişte. De altfel, pentru implicarea deosebită în ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului locaş, preotul Constantin Stuparu a primit rangul bisericesc de iconom, iar mai multe persoane au primit Gramate chiriarhale de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei. Deşi este nouă, Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din Branişte deţine deja câteva odoare de mare preţ: părticele din veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, precum şi o icoană a Sfântului Nectarie.

Comentarii Facebook


Știri recente