Biserica, în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Arhiepiscopia Craiovei derulează în prezent mai multe proiecte sociale menite să aducă mângâiere celor aflați în suferință. Un loc aparte îl ocupă însă încercarea de integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, acest aspect fiind totodată și una dintre problemele societății contemporane, informează „Ziarul Lumina”.

În prezent, numărul persoanelor cu dizabilități care dispun de un loc stabil de muncă este scăzut, din cauza ofertei de piață, discordantă calificărilor, abilităților și totodată nevoilor speciale de care trebuie să beneficieze o persoană cu dizabilități. Se manifestă încă fenomene de discriminare la angajare pe motivul handicapului, iar accesul la mediul fizic și la informație este redus. O persoană cu un handicap din naștere, de pildă, beneficiară a Centrului de Incluziune Socială din Craiova, afirma într-una din zilele șederii sale aici: „Toată viața mea am fost urmărită de handicapul pe care îl am. Acesta a fost mereu lângă mine și, ca o barieră, nu m-a lăsat niciodată să trec dincolo de el”. De cele mai multe ori, angajatorii evită creditarea persoanelor cu dizabilități, considerând că mai mult le îngreunează activitățile decât să-i ajute. Mulți dintre aceștia preferă să achite penalitățile în loc să angajeze persoane cu dizabilități sau să achiziționeze bunuri sau servicii de la unități protejate în cuantumul sumei datorate așa cum se impune prin Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Demersuri pentru angajarea persoanelor cu dizabilități în Arhiepiscopia Craiovei

Dincolo de toate aceste greutăți, unele fiind pe departe nejustificate, Biserica din Oltenia încearcă să-l așeze pe cel slab dincolo de „bariera” neputințelor sale. Acest demers binecuvântat străbate până dincolo de neputința legilor, aducând speranța unei vieți mai bune și încrederea în forțele proprii. Demersul Arhiepiscopiei Craiovei se încadrează în perspectiva realizării de facilități pentru crearea de noi locuri de muncă destinate persoanelor cu dizabilități pe care le are în grijă. Unitățile și atelierele protejate sunt create special cu scopul de a le angaja pe aceste persoane, fie ca firme de sine stătătoare, fie ca secții în cadrul unor firme obișnuite. De obicei, acestea oferă și servicii conexe de instruire socio-profesională sau recuperare, ca etapă intermediară de tranziție către un loc de muncă obișnuit. Toate demersurile eparhiale de susținere, încurajare și integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități sunt demarate și concretizate prin intermediul Centrului de Incluziune Socială Craiova.

Pentru o viziune mai clară asupra acestei probleme, trebuie știut că, în ultimii ani, se observă o dinamică pozitivă a ratei ocupării persoanelor cu dizabilități. Prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane se încurajează îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii.

Comentarii Facebook


Știri recente