Biserica filială din Parohia Broșteni I, Protoieria Horezu a fost resfințintă

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a poposit în mijlocul credincioșilor comunei Copăceni, din județul Vâlcea, oferindu-le o îndoită sărbătoare duhovnicească. Părintele Episcop Vicar a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Broșteni I, Protoieria Horezu. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a târnosit și biserica filială din localitate, după ce lucrările de consolidare și restaurare a picturii au fost finalizate, informează arhiram.ro

Sute de credincioși au venit astăzi, 3 martie 2013, în comuna Copăceni, pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii filiale cu hramul „Sfântul Nicolae” din satul Gătejei. Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei și au continuat astăzi cu slujba de resfințire și Sfânta Liturghie oficiate de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După slujba de sfințire a bisericii, Părintele Ierarh a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța ctitoriei de locașuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a evidențiat importanța întoarcerii spre Dumnezeu, prin căință, despre bucuria divină și a comunității creștinilor când omul păcătos se întoarce la Dumnezeu. „Pilda Fiului Risipitor este plină de învățături duhovnicești pentru noi, și anume faptul că tatăl celor doi fii este Dumnezeu Tatăl, Izvorâtorul vieții noastre, iar fii suntem și noi cei care avem atitudini diferite față de El. Să căutăm să fim ascultători ca fiul cel mare și împlinitori ai Cuvântului lui Dumnezeu, și să nu fim ca și fiul cel mic, risipitori, și să ne înstrăinăm de Dumnezeu, ci să căutăm permanent să trăim împreună cu Domnul și cu semenii noștri. Avem în Biserică Taina Pocăinței sau Taina Spovedaniei prin care primim de la Dumnezeu iertarea, haina cea bună, haina luminoasă așa cum am primit-o la Botez. Iar ca răsplată a acestei întoarceri de la păcatele noastre la Hristos, vom primi inelul, adică harul reînfierii pentru a ne socotii fii ai Lui. Încălțămintea de care se pomenește în Sfânta Evanghelie de astăzi să ne aducă aminte și nouă că trebuie să urmăm pe căile Domnului, pe drumul care duce în Împărăția Sa.”, a spus Preasfinția Sa.

La final, Preasfințitul Emilian Lovișteanul l-a felicitat pe părintele paroh Marcel Gheorghe Drăghici, pentru activitatea pastorală, misionară și administrativă din parohie, conferindu-i titlul onorific de iconom. De asemenea, Preasfințitul Părinte a felicitat întreaga comunitate în frunte cu primarul Comunei Copăceni pentru contribuția substanțială la lucrările de restaurare și înfrumusețare a bisericii din localitate.

La acest important eveniment din viața parohiei Broșteni I au mai luat parte Părintele Mihai Cârțan, Protoiereu de Horezu, Primarul localității Copăceni, Ec. Tironel Gheorghe Tâmplărescu, oficialități locale, preoți și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Biserica filială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Broșteni I, comuna Copăceni, județul Vâlcea, a fost construită din lemn în anul 1719 de către Pătru Haiducu. În anul 1980, s-a restaurat din temelie la inițiativa și sub îndrumarea Pr. Aurel Bulacu, de către Rizea Ionel, Mistoc Virgil, Maria Maximilian și Drugan Ilie.

Între anii 2009 și 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și la inițiativa Pr. Paroh Drăghici Gheorghe Marcel, s-au efectuat lucrări de restaurare a picturii bisericii, construindu-se din nou un șopron prăznicar și o clopotniță, cu contribuția substanțială a enoriașilor Bisericaru Aurel, Covercă Nicolae, Brabete Petre, Bisericaru Ionel, Bușoi Ionel, precum și a primăriei comunei Copăceni și a altor binecredincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente