Biserica din Vâlcelele, ce datează din 1854, a fost sfințită de Arhiepiscopul Ciprian

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică biserica Parohiei Vâlcelele din județul Buzău, ce datează din 1854.

După slujba de târnosire a lăcașului de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Vasile Metu, absolvent de Teologie Pastorală.

În omilia rostită, Părintele Arhiepiscop a evidenţiat că Femeia samarineancă a devenit un misionar, urmare a descoperirii dumnezeirii lui Iisus Hristos.

„Femeia samarineancă, o femeie semipăgână, s-a învrednicit să primească niște adevăruri de credință din gura Mântuitorului Hristos, iar Iisus i-a descoperit că El este Mesia Cel așteptat. Prin aceasta, ea a devenit un apostol, un misionar, și a fost numită Fotini, adică «cea luminată», pentru că Hristos i-a luminat mintea, ca să priceapă Scripturile Vechiului Testament”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În semn de apreciere pentru eforturile depuse la renovarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, părintele paroh Neculai Munteanu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar mai mulți binefăcători au primit diplome de vrednicie și icoane.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii bisericii, trecuți la cele veșnice.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Vâlcelele a fost ridicată în anul 1854.

Urmare a cutremurului din 1972, lăcașul de rugăciune s-a degradat, motiv pentru care a fost consolidat din nou. În perioada 1987-2018, prin strădania actualului paroh, cu sprijinul enoriașilor și al unor familii de buni creștini, s-au efectuat ample lucrări de consolidare, restaurare și dotare a bisericii.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…