Biserica din Vâlcelele, ce datează din 1854, a fost sfințită de Arhiepiscopul Ciprian

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică biserica Parohiei Vâlcelele din județul Buzău, ce datează din 1854.

După slujba de târnosire a lăcașului de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Vasile Metu, absolvent de Teologie Pastorală.

În omilia rostită, Părintele Arhiepiscop a evidenţiat că Femeia samarineancă a devenit un misionar, urmare a descoperirii dumnezeirii lui Iisus Hristos.

„Femeia samarineancă, o femeie semipăgână, s-a învrednicit să primească niște adevăruri de credință din gura Mântuitorului Hristos, iar Iisus i-a descoperit că El este Mesia Cel așteptat. Prin aceasta, ea a devenit un apostol, un misionar, și a fost numită Fotini, adică «cea luminată», pentru că Hristos i-a luminat mintea, ca să priceapă Scripturile Vechiului Testament”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În semn de apreciere pentru eforturile depuse la renovarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, părintele paroh Neculai Munteanu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar mai mulți binefăcători au primit diplome de vrednicie și icoane.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii bisericii, trecuți la cele veșnice.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Vâlcelele a fost ridicată în anul 1854.

Urmare a cutremurului din 1972, lăcașul de rugăciune s-a degradat, motiv pentru care a fost consolidat din nou. În perioada 1987-2018, prin strădania actualului paroh, cu sprijinul enoriașilor și al unor familii de buni creștini, s-au efectuat ample lucrări de consolidare, restaurare și dotare a bisericii.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente