Biserica de lemn de la Topla, din interiorul Muzeului Satului Bănățean, va fi restaurată în urma incendiului izbucnit în noaptea de 25 spre 26 martie a acestui an. Conducerea instituției culturale mulțumește salvatorilor și comunității pentru sprijinul acordat.
Veche de aproape 300 de ani, biserica monument istoric, cu sărbătoarea patronală „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a ars din cauza supraîncălzirii unui cablu electric.
Potrivit presei locale, acoperișul și turla lăcașului de cult au fost distruse complet, însă pereții din bârne au fost suficient de rezistenți încât să susțină construcția, iar podeaua a rămas în mare parte conservată.
„Acoperișul a fost distrus de foc și s-a prăbușit în interiorul navei bisericii, turla bisericii a fost aproape în totalitate distrusă de foc, păstrându-se martori ai scândurilor și trei stâlpi de susținere, pereții din bârne de stejar sunt arși superficial la interior și foarte puțin la exterior, păstrând aparent structura intactă, podeaua pare în bună parte conservată, dar o apreciere definitivă se poate face doar după îndepărtarea stratului de arsură provenit de la acoperiș”, au transmis reprezentanții Muzeului Satului Bănățean.
Restaurare
Datorită profesionalismului echipei de intervenție ISU Banat al județului Timiș, care a reușit să stingă incendiul într-un timp record, focul nu s-a extins suficient de mult.
În perioada restaurării, accesul publicului va fi restricționat. Mai multe echipe specializate vor identifica și marca piesele ce urmează a fi restaurate. De asemenea, se vor lua măsuri de protejare a sitului împotriva intemperiilor.
„Din fericire, de la ultima restaurare a acoperișului, pictura originală a bolții de lemn a bisericii și mare parte din inventarul original al interiorului au fost conservate în vederea restaurării și nu se aflau în incinta bisericii, ele păstrându-se în depozitele muzeului și astfel ne oferă azi șansa de a restaura obiectivul muzeal în pofida tragicului eveniment”, au transmis membri ai Muzeului Satului Bănățean.
„Primele măsuri cu privire la restaurarea obiectivului muzeal vor limita accesul publicului la locul tragicului accident, acolo vor avea acces doar echipe autorizate care vor trece la identificarea și marcarea tuturor pieselor ce sunt destinate restaurării în paralel cu protejarea sitului față de intemperii și de alți factori distrugători. Abia după încheierea acestor două faze vom trece la inițierea procesului de restaurare propriu-zisă a monumentului care va readuce publicului obiectivul muzeal spre vizitare”.
Conducerea muzeului mulțumește echipei ISU Banat pentru promptitudine, Inspectoratului Județean Timiș pentru sprijinul anchetei, Consiliului Județean Timiș pentru deblocarea fondurilor de urgență în vederea demarării lucrărilor de expertiză și proiectare.
Biserica din Topla
Biserica din Topla a fost edificată în anul 1746, la Remetea Luncă, fiind apoi donată în 1807 credincioșilor din satul Topla. Lăcașul de cult a fost transportat pe tăvălugi, tras de 24 de perechi de boi și reasamblat și consolidat cu ajutorul credincioșilor.
Considerat cel mai valoros lăcaș de lemn din Banat, biserica se remarcă prin detalii arhitecturale unice, cum ar fi brâul median torsadat, brâul prelungit care înconjoară biserica și portalul apusean, acoperișul din șindrilă și clopotnița separată.
Pereții sunt construiți din bârne de gorun lucrate pe toate cele patru fețe, iar colțurile sunt îmbinate în „coada de rândunică”.
În curtea bisericii a fost reconstituit un cimitir, unde se află cruci de lemn, metal și piatră, și o troiță sculptată de meșterul popular Alexandru Perța.
Foto credit: Facebook / Alfred Simonis