Biserica din capitală în care „satul şi oraşul se adună în bucuria comuniunii” a fost resfinţită de Patriarhul Daniel

Patriarhul României a resfinţit duminică biserica Parohiei Apărătorii Patriei 1, locul unde „satul şi oraşul se adună în bucuria comuniunii”.

I-a fost atribuită această caracterizare deoarece cartierul în care se află lăcaşul de cult este format atât din case, cât şi din blocuri.

Satul românesc, un loc binecuvântat

În acest context, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre satul românesc, „un loc binecuvântat” care a dăruit ţării noastre foarte mulţi oameni bine pregătiţi.

„Mai bine de jumătate dintre membrii Academiei Române sunt născuţi la sat. Mai bine de jumătate dintre preoţii noştri sunt născuţi la sat, iar patriarhii României, toţi cei şase, sunt născuţi la sat”, a spus Preafericirea Sa.

Despre biserica retârnosită, Patriarhul României a reamintit că a fost ctitorită de veteranii Primului Război Mondial şi de urmaşii lor stabiliţi în zonă, de unde şi denumirea „Apărătorii Patriei”.

Făcând referire forma bisericii, Părintele Patriarh Daniel a numit lăcaşul de cult resfinţit o „corabie a mântuirii” şi a precizat că „în biserică avem locul cel mai intens al prezenţei şi lucrării lui Dumnezeu în lume”.

„Toate instituţiile din lumea aceasta sunt importante, dar singura care oferă iertarea păcatelor şi nu doar o graţiere este Biserica. Numai aici primim iertarea păcatelor”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Un nou centru social

Părintele Patriarh a apreciat activitatea desfăşurată în cadrul parohiei şi a anunţat următorul proiect demarat de comunitatea parohială: un centru pastoral misionar „care va fi de mare folos pentru activităţile culturale şi sociale”.

Centrul va fi ocrotit de Sfântul Teodosie de la Brazi.

„Nu este suficient să ne întâlnim în rugăciune, ci şi în acţiune”, a subliniat Patriarhul.

El a explicat rolul unor astfel de centre parohiale în societatea românească contemporană.

„Este multă singurătate în societatea individualistă – capitalistă, de aceea trebuie să întărim comuniunea, să ne întâlnim mai des, să ne sfătuim, să creştem copiii în credinţă, să respectăm pe cei în vârstă, să avem grijă de bolnavi de cei însinguraţi”.

„Toate acestea sunt mijloace prin care noi simţim iubirea lui Hristos revărsată prin lucrarea celor care îl iubesc pe Domnul şi devin mâinile iubirii Sale milostive”.

Despre centrele sociale ale Bisericii poţi afla aici.

Diplome şi distincţii

La finalul slujbei, preotul paroh Iulian Scoipan a oferit Patriarhului Daniel o icoană reprezentând pe Sfântul Teodosie de la Brazi şi alte daruri.

În semn de apreciere pentru coordonarea lucrărilor de restaruare efectuate la biserica parohiei Apărătorii Patriei 1, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit părintelui paroh Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru clerici.

Preoţii coslujitori au fost hirotesiţi iconom stavrofor, iar celelalte persoane care au sprijinit lucrările de restaurare au primit diplome şi distincţii.

Liturghie arhierească

Resfinţirea a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată, în cursul dimineţii, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Comentarii Facebook


Știri recente