Biserica din Borșa a fost resfințită

Biserica din localitatea clujeană Borșa, ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost resfințită astăzi, în Duminica a 10-a după Rusalii. Slujba a început la ora 9:00 și a fost oficiată de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, informează Radio Renașterea. La eveniment au participat personalități din partea instituțiilor administrative locale și centrale, precum și clerici din parohiile aflate în vecinătate.

Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor de peste 20 preoți si diaconi, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii.

Un bun creștin ar trebui să citească zilnic din Sfânta Scriptură!

În cadrul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a spus sutelor de credincioși prezenți că fără credință este cu neputință a-i plăcea lui Dumnezeu: „Întrebarea este dacă este slabă credința noastră, pentru că pe ucenicii Domnului îi vedem apropiindu-se de El și rugându-L: „Doamne sporește-ne credința”! Atunci, cum crește credința noastră? Pe de o parte, este darul lui Dumnezeu – ea pogoară de sus. Sâmburele credinței l-am primit când am fost botezați, dar, la darul lui Dumnezeu venit de sus trebuie pus umărul! Efortul nostru, zbuciumul nostru de a căuta, întărește credința”.

Ierarhul a adăugat că pentru a spori în credință, pe lângă participarea la sfintele slujbe, creștinii trebuie să citească zilnic din Sfânta Scriptură: „Pe lângă faptul că venim la biserică să ne împărtășim cu Sfintele Taine, în predică ne împărtășim și cu cuvântul Domnului Iisus Hristos. Cuvântul Lui, care întărește credința noastră, îl găsim și în Scripturi. De aceea, bunul creștin ar trebui în fiecare zi să citească măcar un capitol din Noul Testament! Va zice că nu are timp… Eu cred că este o scuză ușoară, pentru că pierdem foarte mult timp urmărind emisiunile de la televizor. Dacă nu le urmărim deloc, putem să ne argumentăm că nu avem timp, dar dacă le urmărim, măcar un capitol sau două din Noul Testament să citim, pentru ca să se întărească credința noastră!”, a arătat Îaltpreasfinția sa.

Biserica parohiei Borșa a fost construită între anii 1898-1900 și este ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În ultimii 6 ani a fost reabilitată și restaurată, după cum am aflat de la părintele paroh Ștefan Moldovan, care slujeste în acest locaș de cult de 37 de ani. „Lucrările de restaurare ale bisericii din Borșa au început în anul 2008. Locașul de cult a fost acoperit cu tablă, am pus încălzire centrală, am montat un nou clopot și l-am retencuit în interior și-n exterior. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu o pictura în tehnica frescă, a fost schimbat iconostasul și tot mobilierul.”. Părintele paroh a precizat că înainte ca această biserică să fie construită, locuitorii din Borșa s-au închinat într-o alta din lemn, salvată de urgia generalului Bukow și adusă în anul 1787 din localitatea Stoboru, comitatul Cojocna. Biserica respectivă există și astăzi în localitatea Adalin, comuna Dragu, județul Sălaj.

„Crucea Transilvană” pentru părintele Ștefan Moldovan

Lucrările de restaurare ale bisericii au fost săvârșite cu ajutorul localnicilor dar și a unor sponsori cărora, la finalul Sfintei Liturghii, Înaltptreasfințitul Andrei le-a înmânat diplome de aleasă cinstire. De asemenea, părintelui paroh Ștefan Moldovan, pentru realizările parohiei pe plan pastoral-misionar și administrativ-gospodăresc, Mitropolitul Andrei i-a conferit distincția „Crucea Transilvană” pentru clerici.

Comentarii Facebook


Știri recente