Biserica Bucur Ciobanul şi-a serbat ocrotitorii. Credincioşii s-au închinat la moaştele aşezate în lăcaşul de cult

Biserica Bucur Ciobanul din centrul Capitalei şi-a sărbătorit vineri ocrotitorii: pe Sfinţii Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. 

Credincioşii care au participat la sărbătoarea parohiei au avut posibilitatea de a se închina la moaştele sfinţilor protectori care au fost primite din Bulgaria în anul 2017.

Viaţa sfinţilor

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Părintele Ştefan Buchiu, Vicar eparhial onorific.

În cuvântul rostit, Părintele Profesor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a spus că Sfinţii Atanasie şi Chiril au fost apărători ai credinţei şi ai unităţii Bisericii.

„Aceşti doi ierarhi ai Bisericii au fost în primul rând mari teologi. Au fost apărători ai credinţei şi ai unităţii Bisericii, pentru că au înţeles că dacă Biserica se divide între ea credincioşii nu mai ştiu care este adevărul şi atunci îşi pierd mântuirea”.

„Aşa cum haina lui Hristos era unică şi fără cusătură, aşa trebuie să rămână Biserica fără orice separaţie în interiorul ei”, a explicat Pr. Ştefan Buchiu.


Scurt istoric

Biserica Bucur Ciobanul, situată pe o colină din vecinătatea Mănăstirii Radu Vodă, a fost salvată de la demolările din perioada comunistă. Anul primei ctitoriri a bisericii este necunoscut.

Potrivit unor legende, prima dată a fost construită din lemn de Bucur, cel care a dat şi numele capitalei, după care în 1416 a fost reconstruită de Mircea cel Bătrân.

Prin proporțiile sale modeste și stilul tradițional rafinat, locașul este un reper pentru pelerinii care vizitează bisericile Capitalei.

Citeşte şi: Episcopul Timotei Prahoveanul a resfinţit biserica Bucur Ciobanul

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente